Det finns människor som är bra på att gräva fram faktauppgifter som andra helst inte vill att allmänheten ska känna till.
En är Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, som avslöjat att det som ropas i propalestinska demonstrationståg på arabiska kan skilja sig rejält från det som sägs på svenska och att en rätt högt uppsatt vänsterpartist klappat med i slagord till förmån för Hamas militära gren.
En annan är Erika Bjerström, som i sin roll som klimatkorrespondent på SVT beskrev hur den globala uppvärmningen påverkar vanliga människor och hur framtiden kan se ut om vi fortsätter som nu.
Ett tredje exempel är Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, som efter en partiledardebatt där Sverigedemokraterna kritiserade Vänsterpartiet för judehat påtalade att även SD har stora problem med detta.
Antingen tar man till sig av informationen. Eller så går man till attack mot sanningssägaren.
Det finns två sätt att agera i en sådan situation. Antingen tar man till sig av informationen, även om det smärtar. Eller så går man till attack mot sanningssägaren, vilket har blivit allt vanligare.
Det märktes i somras när Erika Bjerström meddelade att hon skulle sluta som klimatkorrespondent, bland annat på grund av allt hat och hot som följt av hennes opartiska rapportering. Det märktes tidigare i höstas när SD svarade SKMA med att beskriva organisationen som en ”politisk aktör” med en suspekt agenda och driva på för att regeringen ska sluta ta den på allvar. Och det märktes förra veckan när Magasinet Konkret publicerade ett karaktärsmord på Inas Hamdan, som även har utsatts för hotfullheter i sociala medier och utanför sitt hem.
Att använda hat för att tysta eller försöka minska trovärdigheten genom att ta heder och ära av någon som pekar på fakta kan ibland kanske ge kortsiktiga poäng i det egna lägret. Kruxet är att det nästa gång mycket väl kan slå åt motsatt håll.
Framför allt är det knappast det samhällsklimat vi vill ha.
Läs mer:
Susanne Nyström: Tips till dig som vill undvika rasistiska utspel – bjud inte in rasister som talare
Susanne Nyström: 13-åringar surfar 45 timmar i veckan – här är tricket som halverar skärmtiden