Just nu kartlägger Myndigheten för arbetsmiljökunskap tystnadskulturen på svenska arbetsplatser: Hur vanligt är problemet, vad beror det på och vad kan arbetsgivaren göra för att förebygga?

Det är en nödvändig utredning. I dag går alldeles för många runt med en känsla av att det är bäst att tiga – inte minst inom välfärden och i offentlig sektor. Och den känslan är tyvärr inte ogrundad.

Cirka 10 procent av lärarna uppger att de har drabbats negativt när de påtalat brister. Bland statligt anställda är 30 procent rädda för repressalier om de uttrycker sig kritiskt. Och i Botkyrka upplever 40 procent att det finns en tystnadskultur – för att ta några exempel.


Än viktigare är att arbetsgivarna förstår varför tystnadskultur är dåligt och verkligen vill bryta med den på riktigt, med allt vad det medför.

Konkret kan konsekvenserna bestå av att bli hotad om uppsägning, som vårdbiträdet Stine Christophersen när hon larmade om den ohållbara situationen på äldreboendet där hon jobbade under pandemin – ett fall som Högsta domstolen nyligen avgjorde till hennes fördel. Det kan också handla om att bli utköpt, vilket tidigare i år hände en mellanchef inom socialtjänsten i Stockholm (Ekot 4/11). Eller så grundar sig rädslan ”bara” i att den som klassas som ”obekväm” riskerar att få en sämre karriär- och löneutveckling.

Oavsett vilket är det farligt om offentliganställda inte vågar flagga när barns och äldres välmående står på spel eller verksamheter präglas av ineffektivitet. Men för att ändra på situationen räcker det inte att ringa in problemet. Än viktigare är att arbetsgivarna förstår varför tystnadskultur är dåligt och verkligen vill bryta med den på riktigt, med allt vad det medför.

För attitydförändringen innebär att arbetsledarna inte bara kommer att behöva vara beredda på fler inspel och mothugg, utan även välkomna kritik. Och med tanke på hur en hel del har agerat hittills finns det skäl att tro att många föredrar att medarbetarna ligger lågt.

Läs mer:

Susanne Nyström: Nu märks det vilket avgrundshål borgerligheten har lämnat efter sig

Susanne Nyström: Den norska bonusprinsen har flippat ur – snart kommer fler halvprinsar att följa efter

Share.
Exit mobile version