Det finns många problem med svensk skoldebatt. En är att de politiska förslagen ofta bottnar i vad som kan låta bra – inte i vad som gynnar eleverna.

Så är det med årets Almedalsutspel från Socialdemokraterna.

I stället för att ha kvar dagens regelverk, där minst 50 procent av undervisningen i grundskolan måste vara på svenska, vill S höja siffran till 75. Under pressträffen motiverades det bland annat med att språket är ett viktigt kitt för att hålla samman samhället. Och för att ingen skulle missa mot vilka reformen var riktad passade Magdalena Andersson på att tillägga att den nuvarande lagen ”sätter enskilda friskolekoncerner i första rummet” – det är framför allt friskolor som bedriver undervisning på engelska.

Utspelet kommer sannolikt att få friskolekritikerna att jubla och förespråkarna att rasa, vilket visar på skevheten i debatten. Hur stor del av barns utbildning som ska språkregleras kan inte vara en fråga om tycke och smak – eller huruvida man gillar det fria skolvalet – utan ska grunda sig i fakta.


Den krassa sanningen är att vi inte vet.

Här tyder forskning på att man lär sig sämre på andra språk än modersmålet och Skolverket har uttryckt farhågor om att elevernas kunskaper i ämnen som fysik, geografi och samhällskunskap riskerar att påverkas. Samtidigt är det vetenskapliga underlaget för att ha utbildningar där ungefär hälften av lektionerna sker på engelska begränsat. Det kritiserades för några år sedan av Skolverkets dåvarande generaldirektör, som menade att Sverige behöver bli bättre på att följa upp konsekvenserna av att allt fler elever går i skolor med engelskspråkig profil.

Därför är rätt väg framåt att tillsätta en sådan utredning, så att all väsentlig fakta ligger på bordet, och agera utifrån resultatet. Inte att ge sig in i tvärsäkra debatter om ifall det heliga procenttalet är 50, 75 eller 100.

Den krassa sanningen är att vi inte vet.

Läs mer:

Susanne Nyström: Hur ska invandrare kunna integreras om det inte finns några svenskar att integreras med?

Susanne Nyström: Det är inte C som lämnat Alliansen – det är Alliansen som lämnat C

Share.
Exit mobile version