Saker ska kallas för sina rätta namn. Därför gör Peter Fausö, chef på Försäkringskassans kontrollverksamhet, helt rätt när han vägrar acceptera begreppet vab-fusk. Ordet är en förmildrande omskrivning av föräldrar som lämnar ungarna i förskolan och själva går till jobbet, samtidigt som de anmäler vård av barn till Försäkringskassan, för att få pengar som de inte har rätt till.

”Det är mer än bara fusk”, säger han till ”Studio Ett”. ”Det är faktiskt ett brott man begår” (1/10).

För att sätta dit bidragsbrottslingarna gör Försäkringskassan extra många kontroller nu under hösten. Det är tyvärr nödvändigt, för det är inga småsummor det handlar om.

Förra året betalades 8,6 miljarder kronor ut. Enligt vab-utredningen från 2022 uppskattas andelen felaktiga utbetalningar vara cirka 20 procent – alltså nästan 2 miljarder – varav tre fjärdedelar bedöms vara avsiktliga.


Svinnet som bottnar i att småbarnsmammor- och pappor ägnar sig åt brott mot socialförsäkringen måste bort.

Det gör vab till en av de förmåner med högst andel felaktiga utbetalningar. Och ersättningen hör dessutom till ett av de vanligaste misstänkta bedrägerierna mot Försäkringskassan, vilket är särskilt allvarligt med tanke på att uttagen ökar över tid.

Om det beror på att barnen är sjuka och behöver vara hemma är det okej – och ibland kan det förstås råka bli fel. Men svinnet som bottnar i att småbarnsmammor- och pappor ägnar sig åt brott mot socialförsäkringen måste bort, även om det i varje enskilt fall i regel rör sig om mindre summor.

Ett viktigt steg för att nå dit är att sluta låtsas att beteendet bara är lite fuskigt och ligger i en moralisk gråzon. Att medvetet lura till sig pengar från staten är ett bidragsbrott – alltså är en kriminell handling som kan polisanmälas och ge både böter och fängelse.

Uttryckt på det sättet är det sannolikt färre som känner sig frestade att försöka.

Läs också:

Susanne Nyström: Politiker måste våga ställa utsatta grupper mot varandra

Susanne Nyström: Trump grävde en grop åt Biden – nu faller han själv däri

Share.
Exit mobile version