Regeringen har en tendens att inte lyssna på sina utredare. Men den här gången är det bäst att den spetsar öronen.

För när Ingela Fridström nyligen överlämnade sitt betänkande om Sveriges flyktingmottagande presenterades inte bara beställda idéer om obligatoriska asylcenter och straff för den som avviker. Hon påpekade även att ersättningen till asylsökande inte ligger i linje med EU:s nya mottagandedirektiv, som träder i kraft inom några år, och som slår fast hur asylsökande ska behandlas.


Med tanke på att stödet har legat stilla sedan 1994, och regeringen benhårt hållit fast vid att summan absolut inte ska höjas, vore en indexering ett stort steg framåt.

Orsaken är att dagersättningen för en ensamstående vuxen på 71 kronor per dag anses vara godtycklig. Summan motiveras inte utifrån en uppskattning av vilka levnadsomkostnader asylsökande har, vilket även flera kommuner och hjälporganisationer har vittnat om. Dessutom saknas koppling till den ekonomiska miniminivån för svenska medborgare – alltså det som brukar kallas för socialbidrag – vilket inte är acceptabelt.

För att lösa situationen föreslår utredningen att ersättningen indexeras, så att den framöver utgör en viss procentsats av försörjningsstödet som räknas upp årligen. Fridström tar inte ställning till hur stor andelen ska vara, men med dagens siffror skulle det innebära en uppräkning av dagpenningen med en till två kronor per år i närtid.

Det låter kanske inte som en revolution. Men med tanke på att stödet har legat stilla sedan 1994, och regeringen benhårt hållit fast vid att summan absolut inte ska höjas, vore en indexering ett stort steg framåt.


Asylsökande behöver inte mindre mat och kläder i dag än på 1990-talet.

För på grund av inflationen har asylsökandes köpkraft urholkats med över 60 procent på 30 år. 71 kronor 1994 motsvarar hela 118 kronor i dag, enligt SCB:s beräkningar, vilket visar varför det inte räcker att indexera.

I stället måste dagersättningen först höjas rejält. Därefter bör kronorna ticka uppåt.

Asylsökande behöver inte mindre mat och kläder i dag än på 1990-talet.

Läs mer:

Susanne Nyström: Parollen ”Utan invandring stannar Sverige” är mer aktuell än någonsin

Susanne Nyström: Det här kan svenska politiker lära sig av JD Vance

Share.
Exit mobile version