I år har det gått att plocka kantareller redan i juni och juli. Även höstsvampen trattkantarell har börjat poppa upp på vissa ställen i landet.

Men att säga att det är ett ovanligt svampår är fel, enligt svampkonsulten Theresia Lückner. Allt har nämligen att göra med vädret: hur mycket det har regnat och hur mycket sol det har varit.

– Ena året är det bättre förutsättningar för karljohan, nästa år är det kanske bättre förutsättningar för kantarell – och andra för trattkantarell. Allt har med miljön att göra, säger Theresia Lückner.

Årets sommarväder har gjort att 2024 hittills är ett kantarellår, konstaterar hon.

– Jag bor i norra Bohuslän och här är det helt galet med kantareller i år.

– Det har inte bara att göra med att det har regnat mycket utan det är för att det är rätt förutsättningar gällande regn, sol och värme.

Och det är inte bara i Bohuslän det går att hitta kantareller. Chanserna är goda över större delen av landet, enligt Theresia Lückner.

Regnet har gjort att kantarellerna har blivit blöta vilket hjälper dem att komma upp ur marken. Nu, efter flera soliga och varma dagar, har de i stället börjat torka ut.

– Det som skulle kunna hända nu när det är lite varmare är att det blir sämre med kantareller. Sedan kickar de förhoppningsvis igång igen i augusti och september om det blir lite mer väta.

Lite svårare kan det vissa år vara runt Stockholm och i södra Sverige, där det ofta är torrare än på andra ställen, enligt Theresia Lückner. Men även under torra somrar går det att hitta svamp runt vattendrag och i fuktiga diken.

– Jag har under mina år aldrig varit med om att inte hitta någonting. Men det som är fördelen med svampen är att de löser av varandra, säger Theresia Lückner.

I norra Bohuslän går det även redan nu att hitta karljohanssvamp och soppar – och fler är troligtvis på väg.

– De gillar det här varma som är nu efter så pass mycket regn så förhoppningsvis börjar det nog komma igång ganska snart.

Hittills i år är också de bekräftade fallen av förgiftningar med vit flugsvamp ovanligt många, enligt Giftinformationscentralen. Med kraftig diarré och magsmärtor som vanliga symptom kan förgiftningarna vara livshotande.

En orsak kan vara AI-appar som blir allt vanligare. Med dem går det att ta kort på svamparna och få en bedömning på vilken sorts svamp det är man har hittat. Men apparna går inte att lita på och bör därför inte användas för att avgöra vilka svampar som går att äta och inte, poängterar Theresia Lückner.

– Vill man bara gå ut och kolla på svamp kan man använda AI-apparna för att hamna i rätt familj. Men man ska aldrig lita hundra procent på till exempel Google sök, säger hon.

– Ofta kanske de pekar ut rätt familj men sedan fixar de inte mer för det är många karaktärer som man behöver titta på. Vill man lära sig mer är det bästa att gå en svampkurs.

Alla svampar går att både titta på och plocka, men ska de stoppas i stekpannan är det viktigt att vara hundra procent säker på vad det är man äter, framhåller Theresia Lückner. Det är också viktigt att inte lita för mycket på så kallade experter.

– Experten kan vara en självutnämnd expert som faktiskt inte har koll. I svampskogen måste man ta eget ansvar.

Tips.Svampkonsulentens bästa råd

Det är inte omöjligt även om man inte är en svampplockare från början att hitta svamp, enligt svampkonsulenten Therese Lückner. Här är hennes tips:

● Ge dig ut i naturen och bestäm i förväg vilken typ av svamp du vill plocka.

● Vill du plocka kantareller är det viktigt att veta att de växer i symbios, alltså tillsammans med träd. Granskog med lite inslag av björk är en typiskt bra kantarellskog.

● Kolla längs med gamla traktorvägar som har blivit lite igenväxta eller i dikeskanter längs med grusvägar. Är det torrt ute är det bra att kolla längs åar, längs fuktiga diken och i mossa.

● Vill du plocka stensopp måste du hålla utkik efter olika träd. Karljohan växer helst med gran, rödbrun stensopp växer helst med tall och finlundna stenstoppar växer med lövskog.

● För att undvika förgiftning: gå en svampkurs, ta eget ansvar och lita inte på självutnämnda experter eller AI-appar.

Share.
Exit mobile version