Inför valet har Donald Trump flaggat för att han vill införa tullar mot bland annat EU-länderna. Kommerskollegium har bedömt att det skulle kunna minska den svenska exporten till USA med 16 procent.

– Det blir ingen jättestor effekt på BNP men exportföretagen påverkas naturligtvis, säger Elisabeth Svantesson.

Hon ser ingen direkt positiv effekt för svensk ekonomi av att Trump blir president.

– Just nu inriktar vi oss mycket på orosmomenten för att vara förberedda. Men vi ska inte bara se dystert på utvecklingen. Framför allt måste vi i EU skärpa oss. Vi behöver vända oss inåt för att se vad vi behöver göra för att få mer tillväxt och bättre konkurrenskraft, säger Elisabeth Svantesson.

Hon framhåller samtidigt att det är troligt att Trump på kort sikt kommer att genomföra skattesänkningar och utgiftsökningar för att få fart på den amerikanska ekonomin.

– Att amerikansk ekonomi går bra är bra för oss också, säger hon.

Parallellt med utvecklingen i USA pågår just nu en regeringskris i Tyskland. Samtidigt går det trögt för tysk ekonomi, vilket påverkar Sverige eftersom Tyskland är en av våra största exportmarknader.

– Vi är oerhört nära sammankopplade med Tyskland. Tysk ekonomi har inte kommit i gång på det sätt som vi trodde för ett år sedan och det är bekymmersamt, säger Elisabeth Svantesson.

Tyskland riskerar också att drabbas av högre tullar från USA och det kan leda till att också svenska företag påverkas.

– Tyskland är en stor handelspartner för oss. Om det fortsätter att vara tufft i Tyskland riskerar svensk BNP att inte öka på grund av det, säger Elisabeth Svantesson.

Läs mer: Ulf Kristersson: Här är riskerna med Trumpvinsten

ÄLSKADE POLITIK

Extra: Vad innebär Trump för svensk politik?

0:00
/

13:29


https://media.pod.space/alskadepolitik/alskade-politik-extra-241106.mp3?source=dn-web

Share.
Exit mobile version