Finlands residens i Sverige, De Geerska palatset, ligger nära Kungsträdgården i Stockholm. Det ståtliga 1700-talshuset köpte republiken Finland till ett förmånligt pris 1941. Om det gick illa i kriget mot Ryssland skulle regeringen i Helsingfors evakueras hit.
När statsminister Petteri Orpos (moderata Samlingspartiet) besöker Sverige och residenset diskuteras inte bara hotet från öster. Även kriminella gäng från Sverige skrämmer finländarna.
– Vi är oroliga och tittar förstås noggrant på vad som händer i Sverige. Vi samarbetar strategiskt mellan länderna, men behöver göra ännu mer tillsammans, säger Petteri Orpo.
Brottsligheten har hittills främst handlat om att svenska gäng samarbetar med kriminella i Finland. Men det finns enligt honom vissa tecken på att svenska gängkriminella försöker etablera sig på egen hand i landet. För att motverka kriminalitet på export har länderna allt närmare polissamarbeten. I Tornedalen kommer till exempel finländsk polis nästa år att kunna göra ingripanden i Sverige och vice versa.
För att bekämpa gängbrottslighet har Orpos regering beslutat om vad man kallar såväl mjuka som hårda åtgärder. Det sistnämnda handlar om skärpta straff.
När det gäller att förebygga kriminalitet anses Finland ha bättre förutsättningar än Sverige. Fler barn och unga går ut skolan med betyg och kan studera vidare. Finland har också mindre segregering i bostadsområdena, framhåller Christine Namdar, forskare i gängkriminalitet och doktorand vid Åbo Akademi, i en intervju med Yle.
Men Finlands finanser är betydligt sämre än Sveriges. Regeringen Orpo har lagt fram sparpaket på nio miljarder euro, 100 miljarder kronor. Bland annat drabbas yrkesskolorna av ytterligare sparkrav.
Statsministern menar ändå att regeringen satsar förebyggande, till exempel med mer pengar till grundskolan.
– Vi reformerar även lagstiftningen, så vi kan hjälpa ungdomar som har vålds- eller drogproblem, och ökar samarbetet mellan skola, socialtjänst, hälsovård och så vidare.
Ett annat orosmoln för Petteri Orpo är förstås utvecklingen i Ukraina. Västvärldens två största ekonomier, USA och Tyskland, bromsar sitt stöd till det krigshärjade landet.
– Vi har inget annat val än att stötta Ukraina så mycket som behövs för att man ska kunna få fred på sina villkor. Minskar USA sitt stöd måste Europa göra mer, fastslår han.
Han nämner det som nu görs gemensamt i EU, som att använda avkastningen från frysta ryska tillgångar och ändra i Europeiska investeringsbankens regler för att öka vapenproduktionen i Europa.
Ska EU-kommissionen kunna låna pengar för att stötta Ukraina?
– Generellt är vi väldigt mycket emot att ta gemensamma lån. Men när det gäller Ukraina har jag sagt att finns det ingen annan lösning måste vi kunna diskutera gemensamma lån, säger Petteri Orpo.
För svenskar, och även många finländare, är Petteri Orpo en anonym person. Hans företrädare, socialdemokraten Sanna Marin, tog Europa med storm med sin fräscha framtoning. Tidigare moderata partikollegan Alexander Stubb, president sedan den 1 mars, gillar också att synas.
Orpo snarare skyr strålkastarljuset.
– Jag vet att min företrädare var som en rockstjärna. Men det är inte jag. Jag är yrkespolitiker. För min del handlar det om att reformera Finland och balansera budgeten. Jag har arbetat som politiker i över 25 år och alltid gjort mitt jobb. Jag hoppas det är därför jag är statsminister.
Petteri Orpo tillägger:
– Men det är bra att Finland har och har haft politiker som är kända.
Petteri Orpo är god vän med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). De har skruvat ihop Ikeamöbler tillsammans.
– När Ulfs dotter skulle börja studera i Helsingfors ringde han från båten. Familjen var på väg med flyttlasset och frågade om jag hade tid, så jag hjälpte till ett tag i lägenheten. Sedan tog vi en öl, säger Petteri Orpo och ler stort.
Till skillnad från i Sverige har Finland ett nationalistiskt parti i regeringen, Sannfinländarna. Sommaren 2023 blev det känt att ledande sannfinländare publicerat rasistiska inlägg i sociala medier. Liberala Svenska folkpartiet hotade att lämna regeringen, men stannade kvar bland annat efter att koalitionen enats om en kampanj mot rasism.
Har Finland problem med rasism?
– Ja, det har vi förstås. Vi kan aldrig acceptera rasism eller diskriminering i samhället och vi måste reagera och agera.
Fakta.Petteri Orpo
Född 1969 i Kjulo (Köyliö) i sydvästra Finland. Föräldrarna var lärare och han har två äldre systrar. Gift med juristen Niina Kanniainen-Orpo, två barn.
Petteri Orpo har examen i statskunskap från Åbo universitet.
2007 valdes han in i Finlands riksdag och har bland annat varit jordbruksminister, inrikesminister och finansminister.
2016 blev han partiledare för moderata Samlingspartiet.
2023 vann partiet valet med 20,8 procent av rösterna och Petteri Orpo blev statsminister för en koalitionsregering med högernationalistiska Sannfinländarna, liberala Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.
Läs mer.
Så mobiliserar Norge mot de svenska gängen
Därför knakar finländska regeringen i fogarna