Häktningsförhandlingarna hölls i Södertörns tingsrätt på tisdagen. Jonas Falk – som för tio år sedan dömdes och senare friades i ett av Sveriges största narkotikamål någonsin – misstänks för försök till grov utpressning och medhjälp till grov mordbrand.

Strax efter häktningsbeslutet greps han av polis i närheten av Barcelona, uppger åklagare Anna Stråth.

– Jag hade varit i kontakt med spansk polis på förhand och informerat dem om att jag hade för avsikt att utfärda en europeisk arresteringsorder, det vill säga be dem om hjälp att gripa honom för att sedan överlämna honom till Sverige. För att kunna utfärda en sådan arresteringsorder behövs ett häktningsbeslut.

Vad misstänks han ha haft för roll i härvan?

– Han är misstänkt för att ligga bakom utpressningen, alltså vara huvudman i ärendet.

Förhandlingarna på tisdagsmorgonen skedde under stort hemlighetsmakeri för att den misstänkte själv inte skulle nås av informationen om häktningen. Inte ens tingsrätten fick på förhand veta vem häktningsförhandlingarna skulle handla om.

Det var i november förra året som DN kunde avslöja att Joachim Kuylenstierna, dåvarande vd på investmentbolaget Fastator, utsatts för en lång rad utpressningsförsök via den krypterade tjänsten Whatsapp.

Via meddelanden fick han veta att han hade en påstådd skuld på 100 miljoner kronor. Betalade han inte skulle han och eller hans kollegor eller närstående utsättas för olika våldshandlingar. En bild på vad som kunde antas vara sprängmedel skickades också till Kuylenstierna.

En annan person med kopplingar till investmentbolaget utsattes för två brandattentat riktade mot sitt hem, en villa i Saltsjöbaden.

Till följd av händelserna lämnade Kuylenstierna vd-posten, och reste utomlands tillsammans med tre andra i bolagsstyrelsen.

Utöver Jonas Falk sitter ytterligare fem personer häktade misstänkta för delaktighet i utpressningen, och fyra personer är häktade misstänkta för mordbranden.

Anna Stråth planerar att väcka åtal mot de tidigare häktade personerna inom kort. Misstankarna mot Jonas Falk kommer att behöva hanteras i en senare process då ett överlämningsförfarande i regel tar ganska lång tid, säger hon. Bland annat ska myndigheter i Spanien pröva åklagarens begäran.

För drygt tio år sedan pekades Jonas Falk ut som huvudman i det omskrivna narkotikamålet ”Operation Playa”. Han dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Falk greps i Colombia december 2010 och var frihetsberövad till slutet av maj 2014.

Läs mer:

Foxtrotnätverket misstänks ha utsatt företagsledare för utpressning

Fyra häktade för utpressning mot företagsledare

Share.
Exit mobile version