När Benjamin Dousa (M) var i Israel under vapenvilan i december drabbades han starkt av vittnesmålen från Gaza. ”De historier jag får höra är bland det värsta jag har hört i hela mitt liv”, sa utrikeshandelsministern. Trots vapenvilan, som då var i kraft och respekterades, ansåg Dousa att ockupationsmakten Israel behövde ”göra mycket mer” för de civila.

Sedan dess har Israel agerat rakt motsatt. Regimen har återupptagit sina attacker och flera tusen civila har dödats, samtidigt som hjälpsändningarna till området stoppats. Sverige har förnyat sina krav, men driver ingen sanktionspolitik för att sätta tryck bakom orden.

Den 23 mars stoppade israeliska soldater en ambulanskonvoj med personal från Röda halvmånen, palestinska civilförsvaret och FN och dödade de femton sjukvårdarna. FN har grävt fram dem och konstaterat att de var avrättade på nära håll. Israel påstod först att fordonen inte var tydligt märkta, men film från händelsen visar på motsatsen.

– Det är helt fruktansvärda historier som kommer ut. Och det jag tycker är omänskligt är att Israel nu inte släpper in hjälpleveranser till några av de mest behövande människorna på hela jordklotet, säger Benjamin Dousa.

Kan man då fortsätta ”business as usual” på handelsområdet?

– Det viktiga är att vi sätter press på den israeliska regeringen. Jag själv har tagit upp det med Israels ambassadör och med deras biträdande utrikesminister.

Verkar de lyssna?

– Vi sätter så tuff press som vi kan.

Att sanktionsverktyget – likt det som används mot Ryssland – fortfarande inte är aktuellt att driva gentemot Israel för svensk del, motiverar utrikeshandelsministern med att bakgrunden för de två krigen ser olika ut. Det hindrar dock inte Benjamin Dousa att betygsätta Israels agerande som ”under all kritik”:

– Vi tar upp det i alla våra bilaterala kontakter och driver på även i EU för att Israel ska respektera internationell humanitär rätt.

Och vad tänker du då när Israel ändå bryter vapenvilan och skjuter 15 ambulanssjukvårdare en efter en och gräver ner dem?

– Det där är ju frågor som noggrant måste utredas av de internationella domstolarna i Haag. Det är inte upp till den svenska regeringen att vara en dömande makt.

Känns det okej för dig som utrikeshandelsminister att avtalen rullar på med den typen av regim?

– Så här – vi använder sanktionsverktyget mycket tufft mot mot Ryssland där vi har ytterligare sanktioner och bredare tullar, men det är en helt annan kontext. Det var Ryssland som kränkte folkrätten i Ukraina. I Israels fall så var det ju Hamas som gick in i Israel.

Så Israel kan aldrig gå för långt efter det?

– Som sagt, vi är en del av Romstadgan, vilket betyder att vi kommer följa de två domstolar som finns i Haag, säger Benjamin Dousa.

Share.
Exit mobile version