I mitten på november förra året gick två kvinnor in i en digital obemannad butik i byn Sjulsmark utanför Piteå. Via en övervakningskamera syns kvinnorna packa på sig varor. Kvinnorna tar ner batterier från en hylla. De får även med sig kött, korv, salami, grönsaker och kondomer, enligt polisutredningen.

På en bild syns en av kvinnorna i dörröppningen med ett rött väskliknande föremål, mest troligt en hjärtstartare som också stjäls i räden.

Båda kvinnorna står nu åtalade misstänkta för stölder på ett värde av över 50 000 kronor.

Svensk Handel har inga exakta siffror på hur mycket som stjäls i obemannade butiker. De vet däremot att stölderna ökar generellt inom handeln. Mellan 2021 och 2023 steg kostnaden för stölderna från 8,5 till cirka 10 miljarder kronor. Enligt Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, sker 70 procent av alla stölder vid obemannade kassor och självscanning.

– Det är alarmerande siffror då självscanning och obemannade kassor är något som blir allt mer populärt. När det kommer till digitala butiker ser vi att risken för stöld är stor, säger hon.

Svensk Handel ser att tröskeln för att stjäla sänks när det finns självutcheckning, både i vanliga butiker och i obemannade butiker. Organisationen ser även ett ökat problem med att organiserade gäng ”rensar butiker” på vissa varor, säger Nina Jelver.

– De stjäl det som är enklare att omsätta, exempelvis kött, energidryck eller kaffe.

Även Aron Backman, utredningschef vid polisen i Pite älvdal, vittnar om grupper som stjäl stora mängder.

– De har tagit parfymer och rakhyvlar, vilket vi tror att de säljer vidare.

Han säger att inloggningen med bank-id i de obemannade butikerna kan förenkla polisens utredningsarbete vid stölder. Men precis som i fallet i byn Sjulsmark är det vanligt att flera personer går in på samma bank-id:

– Släpps flera in på ett inlogg är det lätt för dem att hävda att de är oskyldiga. Det har förekommit flera gånger.

Stölderna bidrar till otrygghet för både personal och handlare, säger Nina Jelver.

– Vi ska inte vara rättsväsendets förlängda arm. Det är frustrerande för butikshandlare och butiksägarna som gång på gång ser hur det stjäls samtidigt som de upplever rädsla för vad som händer om de konfronterar tjuvarna.

Hon säger att fler och fler butiksanställda vittnar om att de inte vågar säga till de som stjäl.

– Tänk om Julia, 19 år, som står där och har sitt första jobb, ska gå fram till två killar som länsar butiken och plockar på sig en massa saker. Det är ingen trygg situation.

Vad behövs för att stölderna ska minska?

– Vi behöver fler poliser och ordningsvakter i butikerna. Vi har även varit positiva till lagstiftningen om tillträdesförbud som kom 2021 som innebär att de kan porta vissa från butiker. Men vi ser att ungefär hälften av butikerna får avslag när de ansöker om det.

Hon tycker att polisen behöver prioritera de stölder som anmäls.

– Jag förstår att det finns prioriteringar och att vi har organiserad brottslighet som är viktig att fokusera på. Men många av de som stjäl i dag är förstagångsförövare och skulle kunna stoppas innan de går vidare till andra brott. Som det ser ut i dag är det nästintill riskfritt att stjäla i en butik.

Share.
Exit mobile version