Sedan Israels dödliga attacker mot ledare inom Hamas och Hizbollah i Iran och Libanon är läget mycket spänt i regionen. Flera tusen svenskar befinner sig i Libanon enligt Utrikesdepartementet. Inställda flyg hindrar dem från att följa Sveriges råd att lämna landet.

Svenskar i Libanon som DN pratat med berättar att de tvingats boka om sina resor flera gånger till följd av att flygbolagen ställer in sina avgångar. Andra köper dyra resor till andra länder för att kunna ta sig hem till Sverige.

Många svenskar har valt att resa med flybolag inom Lufthansa Group, som avböjt intervju.

I mejl till DN skriver Lufthansa Group att bolaget ”har beslutat att skjuta upp sina resor till och från Libanon och Tel Aviv till och med 12 augusti.”

Svensk-libanesiska psykologen Fayrouz Ramadan är baserad i Libanon där hon bor och arbetar. Hon åker till Sverige några gånger per år för att besöka sina barn och sin familj i Malmö. I dag lever hon en dag i sänder, berättar hon för DN.

– Jag är orolig över situationen, precis som alla andra libaneser. Oron, som började i oktober i fjol, har ni nått max nu. Men vi försöker leva på som vanligt. Vi går till jobbet, handlar mat, går ut på kvällarna och går på restauranger. Livet fortsätter som vanligt. Men innerst inne väntar vi på att något ska hända men vi vet inte vad.

Fayrouz Ramadan berättar att hon varje sommar brukar få besök av vänner och familj, men inte i år, och tillägger att de svenskar som trotsat UD:s reseavrådan nu får ta eget ansvar.

– Jag respekterar folks vilja att att resa hit för att besöka sina familjer som de sällan träffar. Men nu får man ta ansvar för sina beslut. Det är inte första gången som Israel hotar Libanon eller som libaneserna är med om oroligheter. Vi reser oss alltid igen, säger hon.

Själv har Fayrouz Ramadan inga planer på att resa hem till Sverige.

– Nej, mina barn tjatar på mig för att komma hem. Oron finns men jag väljer att ta en dag i taget och leva mitt liv här som vanligt. Om något händer så är jag inte mer värd än andra libaneser. Då får jag leva efter verkligheten som alla andra libaneser.

Hur då?

– Fly upp till bergen eller till andra mer trygga områden i landet, säger hon.

Vad är det för budskap du vill ge genom att stanna kvar?

– Det här är mitt land och alla kan inte bara fly för att Israel hotar med bomber hela tiden. Att stanna är en form av gemenskap. Alla libaneser har inte möjligheten att lämna landet. Jag tycker inte att jag är bättre än dem. Då får vi stanna kvar här och hjälpas åt.

Sverige har tillfälligt stängt sin ambassad i Beirut och flyttat den till Cypern. Utrikesminister Tobias Billström (M) har vid upprepade tillfällen sagt att svenskar som trotsat reseavrådan till Libanon inte kommer att få hjälp att ta sig hem och att man får söka stöd på andra europeiska länders konsulat.

Fayrouz Ramadan säger att hon är besviken över Sveriges beslut att stänga sin ambassad.

 Sverige, som är så respekterat i hela världen, kan göra mer politiskt för att stoppa den negativa utvecklingen och hjälpa Libanon. Jag är besviken över att Sverige inte gör det.

Läs mer: Expert: Så kan en iransk hämndattack mot Israel gå till

Share.
Exit mobile version