Sällan har väl utgången av ett dubbelmöte med ett svenskt fotbollslandslag inblandat varit så given på förhand. Sverige följde upp fredagens 4–0-seger på bortaplan i EM-playoffspelet med att bjuda hemmapubliken, 10 523 åskådare, på Gamla Ullevi på ett målkalas

Filippa Angeldahl 2, Rebecka Blomqvist 2, Johanna Rytting Kaneryd, Julia Zigiotti Olme och Stina Blackstenius blev svenska målskyttar i 8–0-segern. Det åttonde målet var ett självmål.

Damlandslagets största seger genom tiderna är från 2010 då Azerbajdzjan besegrades i VM-kvalet med 17–0. Också den matchen spelades på Gamla Ullevi. Efter ledning 6–0 i paus stod det klart att det här skulle bli en av de större svenska segrarna genom tiden.

I Luxemburg förra veckan hade Sverige svårt att bryta igenom ett lågt stående motståndarförsvar och efter 80 minuter var ställningen bara 2–0.

På en gräsmatta av betydligt bättre kvalité var det Luxemburg som skapade matchens första farlighet, men under resterande matchtid var det spel mot ett mål, gästernas.

Precis som i fredags var det Filippa Angeldahl som inledde målskyttet med ett distansskott, som Luxemburgs målvakt Lucie Schlime borde ha klarat.

Två minuter gjorde hon en bra räddning efter ett fint svenskt anfall, men Johanna Rytting Kaneryd höll sig framme och slog in returen ur dålig vinkel.

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde sex ändringar i startelvan jämfört med första mötet. Magdalena Eriksson, som nyligen gjorde comeback efter två månaders skadeuppehåll, tog plats bredvid Nathalie Björn i mittförsvaret.

På högerbacken gjorde Hanna Wijk a-landslagsdebut och Häckenspelaren visade goda offensiva kvaliteter i en match där de defensiva uppgifterna inte var många.

Stina Blackstenius kämpade till sig en straff i mitten av halvleken och överlät den till Fridolina Rolfö, men anfallskollegan sköt den okoncentrerat över.

Fyra minuter senare pekade den ungerska domaren på straffpunkten igen efter en kapning av Rytting Kaneryd, som definitivt inte behövde någon VAR-bedömning. Angeldahls satte distinkt 3–0.

Fjärde målet kom efter ett mönsteranfall där Julia Zigiotti Olme väggspelade med Rytting Kaneryd och dundrade in sitt andra landslagsmål med en utsida.

Blackstenius ordnade 5–0 och halvtidsresultatet 6–0 var ett självmål efter svensk hörna.

Sverige inledde andra halvlek i ett något lägre tempo, i alla fall målmässigt. Det dröjde en kvart innan sjunde målet föll. Gerhardsson gjorde ett trippelbyte och en av inhopparna Rebecka Blomqvist svarade med att göra mål genom sin första bolltouch – en skarvning på Rolfös fina vänsterinlägg.

Det är inte lätt att ligga under med 6–0 i paus, men Luxemburgs unga lag med många tonåringar ska han en eloge för att man höll siffrorna nere i andra halvlek.

Man kunde dock inte hindra Rebecka Blomqvist från att sätta sitt andra mål i slutminuterna.

Sverige har tagit ett steg närmare EM-slutspel. Sista hindret blir Serbien i ett dubbelmöte i månadsskiftet november–december, där Sverige inleder på bortaplan.

EM avgörs i Schweiz den 2–27 juli.

Fakta.17–0 största segern

Största segrarna för Sveriges damlandslag i fotboll:

17–0 mot Azerbajdzjan, 23 juni 2010, VM-kval, Göteborg.

15–0 mot Georgien, 7 april 2022, VM-kval, Gori.

10–0 mot Irland, 20 september 1992, EM-kval, i Borås.

9–0 mot Lettland, 18 augusti 1993, EM-kval, i Nynäshamn.

8–0 mot Luxemburg, 29 oktober 2024, playoff till EM i Göteborg.

8–0 mot Ungern, 17 september 2020, EM-kval i Göteborg.

8–0 mot Polen, 12 oktober 2002, träningslandskamp, i Växjö.

8–0 mot Rumänien, 15 oktober 1995, EM-kval, i Smålandsstenar.

8–0 mot Spanien, 2 juni 1996, EM-kval, i Gandia.

8–0 mot Sydkorea, 29 januari 2003, träningslandskamp, Canberra.

8–0 mot Japan, 19 november 1991, VM, Foshan.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Share.
Exit mobile version