När en man och en kvinna i 25-årsåldern greps i Öresundsbrons gränskontroll på tisdagskvällen var det fjärde gången på en vecka som svenskar misstänks för grova brott i grannlandet.
Mannen och kvinnan misstänks ha kastat in en handgranat i en kiosk i Köpenhamnsstadsdelen Österbro. Dansk polis följde bilen som de färdades i över bron och kom i fatt dem vid Lernacken, det svenska brofästet.
Dansk polis har begärt personerna utlämnade från Sverige och den processen beräknas vara klar senast vid lunchtid på torsdag enligt Måns Biörklund, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Malmö.
– Processen är att de ska förhöras och delges innehållet i de nordiska arresteringsordrar som inkommit och ges en möjlighet till att samtycka eller inte samtycka till att bli överlämnade. Samtycker de inte blir det ett ärende för domstol, säger han.
I danskt häkte sitter redan tre svenska medborgare som gripits för skottlossningar under den senaste veckan. En sjuttonåring och en sextonåring är misstänkta för två olika skjutningar i Köpenhamn och en sjuttonåring misstänks för en skjutning i staden Kolding.
Att svenska medborgare misstänks för grova brott i Danmark är inte en ny utveckling. Enligt Ekstrabladet misstänks tio svenskar ha begått mord eller annan ”personfarlig kriminalitet” under fyra månader. Många av dem är tonåringar.
Händelserna har väckt reaktioner. Bland annat har Danmarks justitieminister, Peter Hummelgaard (S), öppnat för att införa gränskontroller. Han säger till danska TV2 att han i dagarna ska möta rikspolischefen och direktören för nationella enheten för särskild kriminalitet för att diskutera situationen.
Samtidigt intensifieras samarbetet mellan dansk och svensk polis. På onsdagen hölls ett introduktionsmöte för en ny kollega i polishuset i Malmö.
Ett kontor står redo för en dansk polis som permanent placeras i Sverige. Personen kommer att börja jobba under de närmaste dagarna.
– I absolut närtid kommer vi att permanent ha en dansk polis som jobbar här i Malmö. Vi hoppas att inom kort få besked om att vi ska kunna ha motsvarande, ha en svensk polis som sitter permanent i Danmark, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
Han säger att myndigheten redan har ett tätt samarbete med dansk polis med daglig kontakt och informationsutbyte.
– Nu förtätar vi ytterligare och hoppas kunna snabba upp det samarbete som redan finns genom att ha en kunnig kollega i Sverige och motsvarande i Köpenhamn. Det gör en stor skillnad att ha en person fysiskt på plats. En person som rent fysiskt sitter i ett kontor, kanske kontoret bredvid den som behöver hjälp, säger han.
Lösningen är inte påkallad av den senaste veckans händelser men kommer lägligt, menar Nils Norling.
– Det här är ingenting som vi gör i en handvändning, det här har varit på gång ett tag. Men det är en väldigt passande tid när vi nu sett många svenska medborgare som misstänks för brott i Danmark. Det är absolut i rätt tid det här sker.
Torben Svarrer, biträdande enhetschef vid den danska polisens nationella utredningsenhet, förväntar sig att det ökade samarbetet kommer att ge resultat.
– Att vi jobbar tillsammans med den stora bilden av vad som pågår i de två länderna, har samma lägesbild och utbyter information rätt över bordet kommer att betyda någonting. Snabbheten är avgörande, säger han.
Fakta.Våldsdåden i Danmark där svenskar misstänks
31 juli: En 17-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning i staden Kolding.
31 juli: En 16-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning på Nörrebro i Köpenhamn.
5 augusti: En 17-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning i Frederiksberg i Köpenhamn.
6 augusti: En man och en kvinna i 25-årsåldern misstänks för ett sprängdåd mot en butik på Österbro i Köpenhamn.