Afghanistan har under flera år varit en av Sveriges större bidragsländer. År 2018 gav till exempel biståndsmyndigheten Sida cirka 1,3 miljarder till det krigshärjade landet. Också i år har Sida avsatt drygt en miljard kronor till Afghanistan. En stor andel av biståndet går via just Svenska Afghanistankommittén, som bedrivit verksamhet i landet sedan 1970-talet.

Svenska Afghanistankommittén, Sak, har inte gjort något fel i sig, utan Afghanistan är ett av flera länder som reagerat starkt mot den våg av koranbränningar som skedde i Sverige under 2023. Den afghanska talibanledda regeringen förbjöd därför tidigt Svenska Afghanistankommittén att verka i landet.

Sak har under 2024 försökt hitta partners för att ta över den hjälpverksamhet, skolor och sjukhus som organisationen driver. De 1400 anställda, varav de flesta afghanska medborgare, var anställda till 31 juli i år, rapporterar Global Bar Magazine.

Vid sidan om Sak har bland annat hjälporganisationen Hand in Hand en verksamhet i Afghanistan. Deras verksamhet, som är lokalt förankrad, har inte drabbats av något förbud.

– Att Sak har drabbats på det här viset är jättesorgligt. Behoven i Afghanistan är ju enorma. Det finns en Hand in Hand-organisation i Afghanistan, men den kan fortsätta sin verksamhet. Den är lokalt registrerad och alla som jobbar där är afghaner, säger Stina Götbrink, generalsekreterare för Hand in Hand Sverige.

Fakta/Korankrisen 2023

● Omvärldens reaktioner mot koranbränning var som starkast under sommaren 2023. Koranbränningarna har enligt myndigheten Svenska institutet påverkat mediebilden av Sverige. Efter bränningen i slutet av juni publicerades utomlands 35.000 inlägg respektive 1 000 artiklar om händelsen per timme, främst på språk som arabiska, turkiska och engelska.

● Bränningarna av koranen kallades islamofobiska, rasistiska och hatiska. De beskrevs som ”medvetet provokativa, som en aggression, och som en kriminell handling”.

● I juli 2023 anklagade Irans högste, ledare Ayatolla Khamenei, Sverige för att ”rusta för krig mot den muslimska världen”. Förutom den afghanska regeringens beslut att förbjuda Sak:s verksamhet har flera bojkotter av Sverige införts. Bland andra har Huthi-rörelsen, som kontrollerar stora delar av Jemen, sagt att man tänker stoppa import av alla svenska varor. Under natten till 20 juli stormas den svenska ambassaden i Bagdad. Hundratals demonstranter tänder eld på byggnaden.

Källa: Svenska institutet, DN.

Läs mer: Afghanistan erkänner inte OS-uttagna kvinnor

Läs mer: Över 300 döda när översvämningar ödelägger byar i Afghanistan

Läs mer: Talibanernas ledare: Stena kvinnor till döds – och stoppa svenskarna

Läs mer: Talibanerna tvingar bort Svenska Afghanistankommittén

Share.
Exit mobile version