Antalet svenska företag som i år vill undantas från sanktionerna mot Ryssland är fler än förra året, visar DN:s genomgång av ansökningar som lämnats in till Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel. Fram till slutet av juli rör det sig om 65 ansökningar, jämfört med 56 under 2023.
Företagen vill kunna fortsätta verka i Ryssland på olika sätt och måste redovisa ägarförhållanden, samt får inte bryta mot övrig sanktionslagstiftning.
– En del företag har en liten styrka. De kan vara på väg att avveckla, men har en person kvar som försöker släcka ljuset. Andra har sin fulla verksamhet kvar. Det kan vara en väldigt stor spännvidd bland dem som söker undantag, säger Michael Koch, enhetschef på Kommerskollegium.
En orsak till att fler svenska bolag ansökt om att kunna verka i Ryssland i år, jämfört med tidigare, hänger ihop med att sanktionerna har blivit mer restriktiva, tror Laura Solanko, Rysslandsexpert på Finlands Banks forskningsinstitut för tillväxtmarknader, Bofit.
– Allt har tajtas till, och restriktionerna har utökats i och med varje sanktionspaket. Företag ansöker om att kunna fortsätta bedriva viss verksamhet, som att kommunicera med sina ryska dotterbolag och för redovisningstjänster, säger hon.
Bland de svenska bolag som sökt undantag från sanktionerna finns bland annat kosmetikaföretaget Oriflame, som tidigare haft en stor del av sin verksamhet i landet.
Våren 2023 köpte den ryska affärsmannen Aleksej Sagals skönhetsföretag Arnest Management Oriflames ryska tillgångar för 28 miljoner euro, cirka 320 miljoner kronor.
Enligt Sagal kommer Oriflame-fabriken att få beställningar från ryska företag på löpande band, och saknar inte de västerländska bolagen.
”Ryska företag växer som svamp efter regn,” har han sagt enligt ryska medier.
Av Oriflames ansökan till Kommerskollegium framgår att de ansökt om undantag för att tillhandahålla vissa tjänster i Ryssland, bland annat inom it-säkerhet, vilket de fick godkänt för.
I övrigt avslogs ansökan.
DN har sökt Oriflame.
Alfa Laval är ett annat svenskt storföretag som sökt, och beviljats, undantag från sanktionerna.
I juni i år ansökte de om att få tillhandahålla vissa tjänster till sina helägda dotterbolag i Ryssland. Av ansökan framgår det att koncernens verksamhet har trappats ner successivt.
Enligt Kommerskollegium ges Alfa Laval undantag från EU:s sanktioner, bland annat med hänvisning till att tjänsterna behöver tillhandahållas för att upphöra med slutanvändningen, alltså för att bolagen ska kunna avvecklas på sikt.
I slutet av 2023 hade antalet anställda i Ryssland minskat avsevärt, från cirka 230 till 6.
Alfa Laval vill inte ställa upp på intervju. Bolagets presstalesperson Hanna Jeppsson skriver i ett mejl att endast ett fåtal anställda kvarstår i Moskva för att hantera fastigheter och bolaget. Hon uppger även att ansökan till Kommerskollegium avser stöd, till exempel mjukvarulicenser, åt de fåtal anställda som är kvar på plats.
Ett tredje exempel är ljudboksjätten Storytel som har funnits i Ryssland sedan 2017. 2022 hade de 12 anställda i landet. Efter den fullskaliga invasionen av Ukraina pausades verksamheten.
I maj i år ansökte dock Storytel om att undantas från rådande förbud mot att tillhandahålla vissa tjänster till ”juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland”.
Kommerskollegium slår fast att de ges undantag från EU-sanktionerna, bland annat med hänvisning till att Storytels ryska dotterbolag är etablerat i Ryssland. I det ryska bolagsregistret framgår det att bolagets vd är den kände ryske entreprenören Boris Makarenkov.
Storytel vill enbart svara på DN:s frågor skriftligen.
”Det är komplicerat för utländska ägare att avveckla bolag i Ryssland under rådande förutsättningar. Vi gör allt vi kan för att påskynda processen med beaktande av gällande sanktioner, lagar och regler som dessutom frekvent har ändrats under processens gång. Det är därför nödvändigt att ta in vissa externa tjänster inom skatt, redovisning och juridik, vilket är anledningen till licensen från Kommerskollegium”, skriver chefsjuristen Tobias Andersson i ett mejl.
Fakta.Bolag som ansökt om undantag från Kommerskollegium
Kommerskollegium handlägger svenska företags ansökningar om undantag från sanktionerna för att kunna fortsätta verka i Ryssland, i enlighet med regler för handel inom EU, såsom tullar och importlicenser.
Under 2022 tog Kommerskollegium emot 59 ansökningar om undantag från sanktionerna mot Ryssland, att jämföra med 56 under 2023. Fram till slutet av juli rör det sig om 65 ansökningar under 2024. De inkomna ansökningarna är sammanlagt 180.
Källa: Kommerskollegium