Ett försvarsmaterielbolag som vill sälja brukar använda begreppet ”battle proven” i sin marknadsföring. Så gjorde också svenska Elbit, fram till i höstas.

När kriget i Gaza bröt ut, efter Hamas attack, stod det på bolagets hemsida att: ”Alla våra lösningar är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö”.

I november försvann den meningen från sajten, efter att svenska aktivister dragit slutsatsen att den ”operativa miljön” var Gaza.

– I och med att den kommunikationen användes, av andra än oss själva, på ett sätt som vi inte kände oss bekväma med så valde vi att ta bort det, säger svenska vd:n Tobias Wennberg.

Varför var ni inte bekväma?

– Därför att det öppnar upp för en mängd frågor. Av vem har det prövats? Av vilka? Vi kan av integritetsskäl inte alltid vara transparenta med vilka av koncernens 50 globala kunder som använder respektive produkt eller system.

Detta ska vi återkomma till under intervjun. Men först en bakgrund om vad Elbit är för ett företag och vilken roll det spelar i Sverige just nu.

Elbit Systems Sweden med huvudkontor i Göteborg har funnits sedan 2020, men det svenska försvaret har köpt produkter från den privata israeliska koncernen sedan 2011. Försvarets materielverk har 64 kontrakt i sitt arkiv, varav åtta är aktiva.

2020 hade Elbit en anställd i Sverige. Nu är de 60, mycket på grund av det senaste stora kontraktet på omfattande 1,7 miljarder, som handlar om att under tio år ansvara för den svenska arméns bygge av ett samlat kommunikationssystem. Avtalet slöts den 25 oktober i höstas, mitt under brinnande krig i Gaza.

Jerusalem Post beskrev den svenska storaffären som den första ljuspunkten för Israels försvarsindustri sen kriget bröt ut. Och dotterbolagets vd kallar avtalet ”en milstolpe”.

– På alla sätt. Vi kan planera vår tillväxt och har ett tydligt svenskt ramverk de närmaste tio åren, men också för att vi är extremt stolta över att ha vunnit detta. Att som svenskt företag få leverera något helt lokalt. Det här är en leverans som inte innehåller en enda utländsk del.

Inte minsta komponent?

– Nej, det är en leverans av kompetens.

Andra kontrakt mellan FMV och Elbit innehåller dock teknisk import – som till exempel radioapparater – från Israel. Och eftersom svenska Elbit är ett helägt dotterbolag går också all vinst direkt till det israeliska ägarbolaget.

Den globalt etablerade koncernen har 20 000 anställda och omsätter 70 miljarder kronor. Många internationella investerare, som banker och fondbolag, har länge nobbat bolaget eftersom Elbit bland annat bidragit med elektroniken till den säkerhetsbarriär som Israel började bygga mot Västbanken 2002. Muren har dömts som olaglig av den internationella domstolen i Haag och i Sverige investerar till exempel inte Länsförsäkringar, Nordea eller AP-fonderna i Elbit.

Efter kriget mot Gaza har också aktivister över hela världen på olika sätt krävt att offentliga aktörer ska bryta sina band till vapentillverkaren. Även det svenska dotterbolaget har vid flera tillfällen fått sin fasad sprejad med budskap om att deras vapen dödar palestinska barn.

Tobias Wennberg vill distansera sig från kriget.

– Jag är vd för ett svenskt dotterbolag med en kund – vår svenska försvarsmakt. Så avståndet därifrån till vad den israeliska försvarsmakten gör, det är för långt.

Men det kan väl vara så här, att en del av pengarna ni får från det svenska försvaret går som vinst till ert ägarbolag, och att de sen i sin tur gör investeringar som kommer den israeliska försvarsmakten till nytta?

– Det är en fråga som det så klart är omöjligt att svara nej på. Utifrån ett bolagsperspektiv är det självklart att Elbit-koncernen, i den mån man inte ger aktieutdelning till ägarna, återinvesterar vinsten i verksamheten. Och det kommer alla våra kunder till del.

Varför är det då så konstigt att göra kopplingen?

– Det är fortfarande så att det svenska bolaget, som jag kan ta ansvar för, bara jobbar här i Sverige. Det finns ingen spill-over-effekt.

Finns det någonting du brottas med i din position, i förhållande till det du ser i nyhetsflödet från Gaza?

– Ur ett personligt perspektiv – så klart! Men i den roll jag sitter här vill jag inte ge mig in i den diskussionen.

Den första april dödades sju utländska hjälparbetare när Israel attackerade en matkonvoj i Gaza. Tre av de döda var britter och i brittisk press har uppgifter förekommit om att drönaren som var aktiv i attacken kom från Elbit-koncernen. Det är något Tobias Wennberg varken kan bekräfta eller dementera.

– Nej, jag vet inte om det är så och IDF (Israels försvarsmakt, DN:s anm) har inte heller kommenterat det vad jag vet.

Men 85 procent av drönarna i det israeliska försvaret kommer från Elbit, eller hur?

– Så är det.

Så det är inte osannolikt?

– Nej. Men det är en fråga för IDF.

Det svenska avtalet med Elbit har ifrågasatts i riksdagen av Miljöpartiet, som undrar om det i nuläget är förenligt med internationell rätt, och Vänsterpartiet har rakt ut krävt att alla avtal med Elbit ska hävas.

– Det är otroligt viktigt att vi inte bidrar ekonomiskt till den krigföring Israel nu bedriver, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för V.

Men det här är ju svenska anställda. Varför kan inte de få hjälpa den svenska armén att kommunicera bättre?

– Därför att alla Elbits system är ”battle proven”, så även om det är svenska anställda, har teknologin sitt ursprung i att Israels militär provat den, och tagit fram den, på palestinier.

DN har bett försvarsminister Pål Jonson (M) om en intervju, men han väljer att bara svara skriftligen. Det Jonson vill framföra angående Elbit-avtalet är att ”Sverige upphandlar försvarsprodukter i enlighet med den upphandlingslagstiftning som är gemensam för hela EU” och att ”avseende försvarsupphandlingar är det Försvarets materielverk och Försvarsmakten som är upphandlande myndighet.”

Rent tekniskt innehåller avtalet mellan Försvarets materielverk och Elbit, liksom alla andra upphandlingar som FMV gör, bestämmelser om force majeure och en tänkbar avbeställningsrätt.

Men myndigheten svarar DN skriftligen att ”eftersom varje affär är unik, och många gånger komplex, måste en bedömning göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.”

Elbits svenska vd är dock inte orolig för sin del.

– Det här är upphandlat i konkurrens, och dessutom överprövat. Att FMV skulle hamna under politiskt tryck att bryta avtal med en svensk leverantör förefaller osannolikt.

Tror du att det kanske skulle kunna ändras om det till exempel blir en situation där krigsbrott och folkmord konstateras, och det blir sanktioner mot Israel?

– Då är vi fortfarande ett svenskt bolag som inom ramen för en svensk kontext levererar svensk kompetens till svensk försvarsmakt.

Det som driver aktivisterna som ger sig på er är väl inte teknik och regler på det här området, utan mer en känsla av att ”allt det här vill vi inte vara med om”. Hur möter du den?

– Det är svårt att bemöta. Men jag tänker ändå så här, att vi inte är unika i den sitsen. Det finns fler svenska bolag som producerar materiel som används på liknande sätt på andra ställen i världen. Och jag kan inte sitta här och ta ansvar för hur en av koncernens kunder använder våra produkter, säger Tobias Wennberg.

Läs mer: Svenskt företag säljer sikten till Israel – används av IDF

Share.
Exit mobile version