– Det är klart att det är problematiskt och skapar mycket oro. Samtidigt har vi förståelse för att man måste ta itu med ekonomin, säger Torkel Stål, lokal Saco-ordförande.

Facket är inbjudet till förhandlingar med arbetsgivaren och kommer då att få veta vilka tjänster som avses.

Det man vet hittills är att det rör sig om en neddragning med fyra vikariat och 16 fasta tjänster, av de omkring 140 befintliga jobben.

Bakgrunden är Svenska Filminstitutets dåliga ekonomi.

– Arbetsgivaren har under en längre tid förmedlat att vi har ekonomiska problem, så det finns en förståelse för att man måste ta itu med det, säger Torkel Stål.

De statliga anslagen har varit på samma nivå sedan 2017 samtidigt som höjda hyror och tomträttsavgälder, och stigande inflation, slagit mot verksamheten.

Enligt Stål är det en ”historia av tidigare beslut” och till viss del externa faktorer som ligger bakom.

– Arbetsgivaren har försökt att äska mer pengar från staten, men det har inte lyckats. Det kan man diskutera vems fel det är, men min bild är i alla fall att det inte är enbart arbetsgivarens fel, och det är inte den nuvarande ledningens fel, säger han.

Enligt Torkel Stål kommer nedskärningarna att märkas på alla nivåer i verksamheten och har skapat mycket oro.

Svenska Filminstitutets vd Anna Croneman beklagar de drastiska åtgärderna. Hon understryker dock att det är nödvändigt för att hålla ekonomin i balans.

– Det är ett varsel som helt grundar sig i våra ekonomiska villkor. Vi har kostnadsökningar men ingen uppräkning av anslagen, säger hon.

Försvinner gör 20 tjänster över hela organisationen. Det är inget särskilt verksamhetsområde som kommer att drabbas hårdare än något annat.

– Vi har ett uppdrag från staten och vi kommer fortsätta att leverera enligt det uppdraget. Men när 20 tjänster försvinner måste vi förstås hitta nya arbetssätt.

Syftet med nedskärningarna är att klara ekonomin 2025. Men utan framtida uppräkningar kan man framöver behöva justera också i själva verksamheten.

– Då får vi så att säga göra oss av med bananerna i fruktkorgen.

Att varslet skickar signaler till filmbranschen är Anna Croneman medveten om.

– Jag hoppas att den signal som vi skickar till branschen är att film är vad vi prioriterar, och att vi försöker slå knut oss själva för att klara uppdraget.

När det gäller regeringen, som bestämmer över de statliga anslagen, är förhoppningen att den nu ska förstå allvaret.

– Jag hoppas att politikerna förstår att det här är en ganska svår situation.

Share.
Exit mobile version