Det var i början av april som den danska författarföreningen gick ut och varnade författare från att ingå avtal med den svenska koncernens danska bolag.

Varningen har sin bakgrund i att 33 författare har ekonomiska krav på förlaget efter att royaltyer inte har betalats ut. Fem av kraven har gått vidare till inkasso.

Anja Gatu, ordförande i Svenska Författarförbundet, sade då till DN att situationen i Sverige var annorlunda och att det inte var aktuellt med någon varning.

Men sedan dess har det hänt saker också i Sverige.

– Det har rasslat till ordentligt hos vår juridiska rådgivning, det är både medlemmar och icke-medlemmar som har hört av sig, säger Anja Gatu.

Hur många det rör sig om kan hon inte säga, men det är så pass många att man nu kommer att ta kontakt med Hoi Publishing. Liksom i Danmark handlar det om författare som väntar på royaltyutbetalningar, men också om författare som inte har fått några avräkningar.

Det är fortfarande inte aktuell för Svenska Författarförbundet att gå ut med någon varning, men enligt Anja Gatu är det ovanligt att så pass många författare har problem med avräkningar och utbetalningar.

– I vanliga fall är det här något som sker rutinmässigt hos förlagen, det är inget man som författare ska behöva hålla koll på, säger hon.

Bland Hoi Publishings författare i Sverige finns en oro och ett missnöje. DN har tagit del av uppgifter från en sluten grupp i sociala medier där Hoi-författare delar med sig av sina egna erfarenheter. Där finns bland annat flera vittnesmål om uteblivna royaltyer och avräkningar.

”Fick löfte om att de skulle försöka utbetala i december 2024 men inget har kommit.”

”Jag gav ut en bok 2022 har aldrig fått betalt för sålda exemplar.”

”Jag har inte fått något utbetalt sedan 2023-08-09.”

Somliga författare i gruppen påstår sig ha fått royaltyer utbetalda efter påtryckningar, men majoriteten vittnar om att man inte ens har lyckats komma i direktkontakt med förlaget.

Hoi Publishings vd Lars Rambe förnekar att man skulle ha skulder till författare i Sverige.

– Däremot har vi släpat efter lite med utbetalningarna de senaste månaderna, säger han.

Enligt den Danska Författarföreningen har Hoi-koncernen allvarliga likviditetsproblem, vilket har påverkat förlagets förmåga att betala ut royaltyer. Lars Rambe menar att det beror på att man i höstas gick miste om tre miljoner kronor på grund av en oseriös investerare.

– Det har vi förmedlat till våra författare och vi har individuella dialoger med de som berörs, de flesta har visat stor förståelse för den tuffa situationen, säger han.

För att stärka ekonomin genomförde börsnoterade Hoi Publishing nyligen en företrädesemission där aktieägare erbjöds att köpa nya aktier, detta för att få in nytt kapital i bolaget. Enligt Lars Rambe har emissionen fallit ut mycket väl.

– Jag vågar inte säga att alla våra problem nu är lösta, men jag ser ljust på framtiden. Författare behöver absolut inte känna oro för att samarbeta med oss, säger han.

Förutom Hoi Publishing består koncernen i Sverige av imprinten Lilla Hoi, Kunskapshuset förlag, Lusthuset förlag, Tallbergs förlag, Ekström & Garay samt nystartade Lyrikhuset.

Hoi Publishing är sedan hösten 2024 också majoritetsägare i mediebolaget Eleven Stories, som ägnar sig åt att förvärva förvalta film-, teater-, spel och bokrättigheter.

I Danmark ligger varningen för Hoi Publishing kvar. Lars Rambe säger att man ser över situationen. Han tror inte att förlagskoncernens rykte har tagit skada av varningen.

– Vi har goda relationer med de flesta av våra författare och de tror på oss, många har själva köpt aktier i samband med företrädesemissionen, säger han.

Läs mer:

Författarförbund varnar författare för hybridförlag

Förlag slår ifrån sig Författarförbundets kritik

Share.
Exit mobile version