Det var den 23 november som Svenska kyrkan utsattes för ett så kallat ransomware-angrepp som låst dess it-system med krav på pengar för att öppna det igen. Vid 17-tiden på måndagen kom ett nytt hot om att publicera uppgifter som stulits.

– Vi har i stor utsträckning koll på vad som stulits. Det rör sig om data från centrala servrar, det kan vara känsliga personuppgifter om förtroendevalda, anställda eller andra, säger Pia Dahlén, kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala på nationell nivå.

– Det har också läckt från enskilda klienter och vad det kan vara vet vi inte exakt eftersom det beror på vad man haft liggande på sina skrivbord på datorn.

Medlemsregister eller uppgifter om givare ska inte ha kommit i orätta händer och inte heller några skyddade personuppgifter. Svenska kyrkan har tidigare sagt att man inte tänker betala något och att saken är anmäld till såväl Integritetsskydds­myndigheten polisen dit man även anmält det senaste hotet.

– I november var vi tydliga med att vi inte kommer att betala någon lösensumma och vi är lika tydliga i dag med att vi inte kommer att betala något, säger Pia Dahlén.

Läs mer:

Cyberattack mot Svenska kyrkan

Hackerattacken mot kyrkan stoppar gravgrävarna

Ökänd hackergrupp bakom angrepp mot kyrkan

Kyrkan är hackad: Julspel och gravsättningar påverkas

Share.
Exit mobile version