44 procent av svenska olympier skulle utan stödpengar leva under existensminimum. Det visade en undersökning från Sveriges olympiska kommitté (SOK) i december 2022.

Projektledare för rapporten var torsdagens purfärska OS-bronsmedaljör: seglingsveteranen Anton Dahlberg.

39-årige Dahlberg har tävlat i världstoppen i segling sedan 2008. I Frankrike tog han karriärens andra OS-medalj, i 470 ihop med Lovisa Karlsson. Men framgångarna är inget som tvåbarnspappan blivit rik på.

Det konstaterar Sveriges förbundskapten Magnus Grävare krasst.

På frågan om hur svensk segling ska övertala Dahlberg att fortsätta över ännu ett OS svarar Grävare att det handlar om att skapa förutsättningar. Och detsamma gäller för alla aktiva.

– Det här är en sport som vi inte tjänar några pengar på, vi spenderar mycket pengar men vi tjänar inte så mycket pengar – inga, säger Grävare.

– Så det är en tajt ekvation, men där står vi.

Hur tufft är det att vara svensk seglare, även för den som befinner sig i världstoppen?

– De klarar sig okej, men det är ju existensminimum i stort sett, även för de i toppen. De får lite stipendiepengar (från SOK) och något från Seglarförbundet. Det är ungefär det de har.

– De har ju bra stöttning kring det sportsliga – tränare, träningsläger och sådant. Men det blir inget över. Frågan är hur länge man vill hålla på och kan hålla på så.

Internationellt är läget något helt annat i sporten.

– Absolut, säger Magnus Grävare.

– De som har stipendieliknande situationer får mycket mer, och de sydeuropeiska länderna – liksom många av tyskarna, fransmännen och italienarna – är ju anställda av militären eller något liknande. Så det är klart att det är skillnad. De har en grundplåt som inte vi har.

Ändå blev det två svenska seglingsmedaljer i OS (Vilma Bobeck och Rebecca Netzler i 49er FX, Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson i 470). Och i andra sporter har en gymnasieelev (Tara Babulfath, judo) och en svetsare (Victor Lindgren, skytte) stått på OS-pallen.

Vad säger det om svensk idrott?

– Det visar att Sveriges olympiska kommittés stöttning är helt ”outstandning”, men de får satsa smalt, värdera var de lägger pengarna, säger Magnus Grävare.

Någon bonus till medaljörerna är inte att tala om i seglingen.

– Nej, nej, säger Grävare.

– Vi spenderar pengarna på att ta oss hit, kan man säga.

I OS-historien har Sverige tagit 39 medaljer i segling.

Vad gör Sverige till en sådan bra seglarnation?

OS-truppchefen Peter Reinebo sade till DN redan inför torsdagen:

– Bra förberedelser och tålamod, skulle jag säga. De aktiva har varit 120 dagar här i Marseille (de tre senaste åren). De behöver känna på alla vindar och alla banor.

Nyblivna medaljörerna Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson var på torsdagen för mycket i ett bronsrus för att vilja tänka på ekonomi.

– Vi gör ju det här för mer än det ekonomiska, vi brinner för sporten, säger Karlsson medan Dahlberg tillägger:

– Men framåt är ekonomin en jätteviktig fråga, hur man ska få ihop alltihop.

Läs mer:

OS-brons för Dahlberg och Karlsson: ”Vi startade från scratch”

Veteranen om framtiden: ”Jag vet inte ens hur jag ska ta mig hem från Frankrike”

Efter medaljen – Karlsson skriver historia i America’s Cup

Share.
Exit mobile version