Skolinspektionen tog i februari i år över ansvaret för Sjöparksskolan i Gällivare, vilket DN tidigare har rapporterat. Bland annat på grund av omfattande lärarbrist.

– Det är svårt att få tag i såväl behörig personal som vikarier, då arbetslösheten är låg i Gällivare, säger Agnetha Burström, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Den här statliga åtgärden har använts en gång tidigare, på Storvretskolan i Botkyrka 2019.

Sedan i mars har två rådgivare från myndigheten varit på plats i Gällivare för att försöka lösa skolans problem. Det handlar bland annat om att elever inte får undervisningstid i alla ämnen eftersom lärarbristen leder till inställda lektioner.

– Men man måste hitta vägar att lösa situationen. De obehöriga lärarna behöver stöd, vilket ökar kraven på de behöriga. I inlandet är det svårt att konkurrera med gruvans löner.

De senaste åren har Skolinspektionen riktat hård kritik mot Sjöparksskolan och hotat kommunen med höga viten. Kommunen är en av flera skolhuvudmän i landet som ställts inför risken att få betala dyrt för bristerna. Myndigheten har hittills i år fattat 18 beslut om föreläggande med vite, kopplat till kritik mot svenska skolor. Det enligt preliminär statistik som DN har tagit del av. Sammanlagt handlar det om 55 miljoner kronor.

Kritiken handlar i flera fall om att det saknas stöd till elever med särskilda behov. Det finns på flera håll även brister i uppföljning av elevers frånvaro. Flera skolor misslyckas också med att motverka kränkningar.

Just bristen på stöd till elever med särskilda behov och elevers frånvaro är något som Skolinspektionen arbetar med på Sjöparksskolan.

– Arbetet med särskilt stöd är ett problem på många skolor, inte bara i Gällivare, men det har varit väldigt tydligt här och måste åtgärdas, säger Agnetha Burström.

Rådgivarna har dragit igång en rad förändringar, berättar hon. Bland annat en ny ledningsstruktur, en rektor i stället för två samt två biträdande rektorer. Men även rutiner för att hantera elevhälsans arbete, så att inte elever faller mellan stolarna.

– När de har börjat granska verksamheten har det visat sig att det finns mycket att arbeta med. Det handlar om att skapa rutin och strukturer på skolan, något som många inom personalen efterfrågar.

Gällivare kommun måste följa de åtgärder som Skolinspektionen föreslår och stå för alla kostnader. Vad summan landar på i slutändan är ännu oklart. Men när staten tog över skolan i Botkyrka blev notan 1,8 miljoner kronor.

Agnetha Burström tror att förändringarna kommer att ge resultat.

– Det finns stora utmaningar med de nya sätten att arbeta och kraven vi ställer, men det finns också många på skolan som vill ha ordning och strukturer. Att få det på plats är en förutsättning för att det ska fungera och det är de på god väg att göra, säger hon.

Läs mer:

Staten tar kontroll över skola i Gällivare

Deras högstadium tas över av staten: ”Det är ofta brandlarm eller smällare”

Share.
Exit mobile version