Dåvarande minister Eskil Erlandsson (C) hade just smakat på vinet från Österlen. Han verkade belåten. Så belåten att han lovade vinmakaren Thorsten Persson som driver Österlenvin att ordna med gårdsförsäljning lagom till 2012. Så blev inte fallet. 13 år har gått och löftena blev till utredningar – som blev till ingenting. Förrän nu.

Allt tyder på att gårdsförsäljning av alkohol kan bli tillåtet från den 1 juni. Källor till DN berättade under tisdagen att EU-kommissionen inte har några invändningar mot det förslag regeringen lagt fram.

– Äntligen, säger Thorsten Persson.

Han är försiktigt optimistisk – vis av erfarenhet.

– Jag är luttrad. Men det här låter ju väldigt positivt. Vi är enda landet i hela EU där man som besökare inte får köpa en enda flaska vin på vingården. Utländska turister fattar ingenting.

Regeringens plan är nu att lägga fram sitt lagförslag för riksdagen, så att den kan fatta beslut och försäljningen komma igång lagom till sommaren. Det handlar om begränsad försäljning av alkohol från småskaliga producenter av öl, vin och sprit i Sverige. Onsdagen den 8 januari var sista dagen för EU-kommissionen och medlemsländer att yttra sig.

Chefsvinmakare på Kullabergs vingård, K Felix G Århberg, är lyrisk.

– Det är sensationellt! Som alla producenter längtat efter detta, säger han på telefon från Österrike.

– Vi har haft en konkurrensnackdel jämfört med alla vinbönder i Europa. Det är ett stort steg i rätt riktning och kommer leda till tusentals nya arbetstillfällen.

Kullabergs vingård är Sveriges fjärde största. Potentialen för svensk vinproduktion är enorm, anser K Felix G Århberg.

– Det här göra det lättare för producenterna att bli lönsamma.

Enligt förslaget ska kunden vid varje enskilt tillfälle kunna köpa upp till 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Det handlar om fyra flaskor vin. Men det kommer att betyda mycket för er?

– Ja, vi har tusentals besökare varje år, och skulle kunna sälja hela vår produktion såhär. Det tar bort mellanhanden och transportkostnaden.

Helt friktionsfritt har det inte varit från EU-håll. Som DN tidigare berättat har Portugal satt sig på tvären och haft invändningar mot förslaget. Landet ansåg att gårdsförsäljning inte är förenligt med reglerna för den inre marknaden och det monopol Systembolaget har.

Svaret från den svenska regeringen var bland annat att gårdsförsäljningen inte ska ses som en konkurrent till Systembolaget.

Effekterna kommer dessutom att följas noga, påpekade regeringen. Inledningsvis är reformen tidsbegränsad till sex år, därefter får man utvärdera och eventuellt justera.

Kanske gör Thorsten Persson på Österlenvin rätt i att vara just försiktigt positiv. Även om EU-kommissionen inte agerar i frågan just nu, kan något av medlemsländerna ändå välja att i ett senare skede ta frågan till EU-domstolen.

K Felix G Århberg firar i alla fall. Varför ska Sverige vara känt för ultraprocessad mat, frågar han retoriskt – när det nu finns så mycket duktiga kockar, spännande gastronomi och människor som brinner för en levande landsbygd.

– Folk behöver inte köpa köttbullemacka och lingondryck. Det här blir så mycket roligare.

Fakta.Gårdsförsäljning av öl, vin och sprit

Regeringen vill att småskalig gårdsförsäljning blir möjlig från den 1 juni i år.

En kund ska få köpa upp till 0,7 liter sprit samt tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Runt 600 småskaliga producenter berörs av förslaget. Det kommer att finnas flera villkor för att få sälja. För vintillverkare måste till exempel vinet framställas av druvor från egna odlingar.

Läs mer:

Klartecken för gårdsförsäljning av alkohol – inga invändningar från EU-kommissionen

Gårdsförsäljning av alkohol försenas – Portugal kritiserar svenska förslaget

Nu avgörs frågan om svensk gårdsförsäljning – men vintillverkare med ”fel” druvor omfattas inte

Share.
Exit mobile version