Svenska sparare var förutseende och sålde av USA-fonder kraftigt både i februari och i mars. I början av april kom USA:s president Donald Trump med sitt utspel om kraftigt höjda tullar vilket skapade stor oro på de globala marknaderna och drabbade USA-aktier hårt.
I februari visade nettosparandet – insättningar minus uttag – i USA-fonder på nästan minus 14 miljarder kronor. I mars var det ännu högre med drygt 16 miljarder minus vilket är rekordstort, enligt Fondbolagens förenings statistik.
– I februari kan det ha att göra att man agerade i affekt mot Trumps administration och gav tummen ned för Trumps politik. I mars har man dragit öronen åt sig att det varit för mycket turbulens och att man inte vill ha den risken, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
I stället har inflödena i Europafonderna ökat i februari och mars. Plus sju miljarder kronor i februari och över 16 miljarder kronor i mars.
– Svenska sparare anser i stället att Europa är en säkrare hamn. Även Sverige och räntefonder anses vara en tryggare plats för pengarna, menar Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
För Sverigefonder har inflödet varit ännu större. Totalt har svenskarna nettosparat drygt 30 miljarder kronor i fonder som investerar i svenska aktier. Det mesta av inflödet är i februari och mars.
En ytterligare anledning till försäljningarna kan vara, menar Stefan Westerberg, att spararna anser att de amerikanska börserna är övervärderade.
Och börserna i USA har stigit mycket de senaste åren. Det är de stora techbolagen, som Apple, Microsoft, Nvidia och Meta som drivit upp kurserna.
Det har gjort det till en bra affär för de som satsat på USA-fonder. Förra året gav de exempelvis en genomsnittlig avkastning på 27 procent. För Sverigefonder var siffran 10 procent. 2023 var uppgången 16 procent för USA-sparare.
– USA-börsen har genererat en bra avkastning, konstaterar Stefan Westerberg.
En del av utflödena har också gått in i säkrare räntefonder med nettoinflöden på nästan 27 miljarder.
Även om svenskarna sålt en del USA-fonder i år så har man en fortsatt hög exponering mot den marknaden. I dag ligger drygt 5 procent av sparandet i aktiefonder i Nordamerika, där USA dominerar stort. Vid årsskiftet var andelen på 6 procent.
Men den stora exponeringen mot USA ligger i globalfonder där svenskarna har nästan hälften av sitt sparande i aktiefonder.
– Globalfonderna består till stor del av USA-aktier, säger Stefan Westerberg.
Det finns ytterligare en risk som kan påverka avkastningen för svenska sparare i USA. Det är kronkursen. En starkare krona mot dollarna är negativt för värdet på USA-fonderna när de säljs. Den senaste turbulensen har gjort att dollarna tappat i värde mot kronan.
Stefan Westerberg tror att som sparare med pengar på börsen får man räkna med att det kommer vara vara slagigt på börserna framöver. Men råder spararen att inte handla i panik.
– Mår man dåligt och är orolig över börsturbulensen kan det vara värt att se över sina placeringar och sälja av en del av innehavet, säger han.
– Det är viktigt att komma ihåg att pengarna man har på börsen ska vara en del av ens långsiktiga sparande.
Hittills i år har svenskarna ökat sitt sparande i aktiefonder med nästan 5,7 miljarder. Svenskarna har 5 192 miljarder kronor investerade i aktiefonder, enligt Fondbolagens förening.
Läs mer:
Han sålde sina USA-fonder