På grund av de många diskussionerna om läskrisen i Sverige presenterar nu Svenska Förläggareföreningen tillsammans med forskarna Ann Steiner och Karl Berglund rapporten Bokbarometern om svenskars läsvanor.

För de flesta svenskar är bokläsning och boklyssnande en viktig del av deras kulturkonsumtion. Fler än varannan svensk läser eller lyssnar på böcker minst några gånger i veckan, mer än två tredjedelar minst några gånger i månaden.

Läsningen och boklyssnandet varierar bland åldrarna. Unga mellan 18 och 29 läser minst av alla tillfrågade.

Ett fynd i undersökningen är att majoriteten av svenskarna vill läsa mer än de gör. Unga mellan 18 till 29 är den grupp där flest säger att de vill läsa mer: 86 procent. De vanligaste anledningarna till att inte läsa är tidsbrist, konkurrens med andra medier och brist på ork.

”Risken är att det framstår som nyttigt snarare än roligt att läsa böcker och den motsättning som verkar finnas mellan bokläsning som ideal och handling är något som inte varit synligt tidigare”, säger Ann Steiner, professor i litteraturvetenskap, i ett pressmeddelande.

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Bokbarometern utgår från en enkätundersökning av Kantar Media med 1 003 slumpmässigt utvalda svenskar i åldrarna 18 till 84.

● Det är Svenska Förläggareföreningen som står bakom rapporten, som kommer att genomföras årligen.

● Rapporten framställdes i samarbete med två forskare vid Uppsala universitets: Ann Steiner, professor i litteraturvetenskap, och Karl Berglund, docent i litteraturvetenskap.

Läs mer: Ljudboken dominerar – på väg att dela marknaden i två

Share.
Exit mobile version