Det var lätt för Mattias Andersson att vara stolt över sin adept Andreas Wolff efter Tysklands knappa semifinalseger mot Spanien, som tog laget till final.

– På slutet, han räddar fem frilägen i rad. Annars så vinner vi inte den matchen, så är det ju, säger Andersson. När han är i den här zonen och det ser ut så här är det jävligt roligt att titta på.

Andersson, som gjorde 150 landskamper för Sverige 1998–2016 och bland annat vann ett EM-guld och ett OS-silver, spelade 20 år av sin karriär i tyska bundesliga. Sedan 2020 är han målvaktstränare för det tyska landslaget, och har följt lagets resa mot att kunna bli ett OS-finallag på nära håll.

Trots att den tyska ligan länge varit den bästa i Europa och världen så har landslaget haft svårt att hävda sig de senaste åren. Mattias Andersson säger att de sakerna hänger ihop.

– Man ska veta att det är i toppklubbarna i Tyskland spelar ju inte så många av de tyska spelarna. I Skandinavien får unga börja spela förstaligan när de är 18, 19, 20 år. Även om nivån är sämre så spelar de i förstaligan och seniorhandboll. I Tyskland sitter de på bänken eller spelar andra- och kanske tredjeligan. Och det gapet måste vi försöka stänga på något sätt.

Det har skett en generationsväxling i det tyska landslaget. Inte minst bland niometersspelarna där unga skytten Renars Uscins, spelfördelaren Juri Knorr vänsternian Julian Köster tagit stora roller under OS.

En anledning till det är att låta dem få spela på sina specialkunskaper, i stället för att vänta på att de ska vara färdiga, kompletta spelare innan de får chansen att ta plats i landslaget.

– Som Uscins, han kan inte spela försvar så bakåt får han gå ut på kanten i stället, säger Mattias Andersson.

– Vi får hitta lite såna grejer, men framför allt gäller det att ha modet och tro på att det går.

I OS-finalen i Lille ställs Tyskland mot Danmark som vunnit guld de tre senaste världsmästerskapen som spelats och silvret på OS 2021.

– Det ska bli skoj, konstaterar Andersson.

Share.
Exit mobile version