Stellinger, chef för internationella och EU-frågor på Svenskt Näringsliv, beskriver Trumps tullbesked – med breda tullar på höga nivåer – som ”väntat, men oerhört olyckligt”
Det är dessutom oerhört kort tid för företagen att förbereda sig, understryker hon.
– Snabbheten och ryckigheten gör att vi får en stor osäkerhet. Det är samtidigt väldigt få företag som inte påverkas.
Vilka sektorer i Sverige kommer att drabbas hårdast?
– Nu lägger han tullar på all import. Då blir det ett mycket bredare negativt inslag än om det enbart handlade om bilar eller stål. Om man ska peka ut en sektor vet vi vilka varugrupper som är viktiga för vår export till USA, säger Stellinger, och nämner fordon, bilar, maskiner, apparater och läkemedel.
– Men poängen är att han lägger en tullmur mot alla branscher, alla sektorer och alla varor. Genomslaget kommer att bli så mycket bredare och tyngre.
Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv och Investor, kommenterar tullbeskedet för DN i samband med en konferens om kapitalmarknader.
– Vi tycker att det är väldigt olyckligt. Men viktigt att man gör vad man kan för att förhandla och hitta lösningar framöver, men i grunden är det olyckligt.
Kommer det att bli förhandlingar?
– Man får utgå från att det är ett utspel och sedan får man se vad som händer.
Tullarna kommer att leda till ”omfattande störningar som drabbar industrin både EU, USA och globalt”, enligt Teknikföretagen, som representerar fler än 4 500 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export.
”Det är fullt motiverat att införa proportionerliga motåtgärder för att försvara EU:s ekonomiska intressen. Men målsättningen ska vara att nå en förhandlad lösning. Parallellt måste EU agera för att skapa nya handelsmöjligheter med andra länder”, säger Joel Jonsson, ansvarig för internationell handel, i en kommentar.
Anna Stellinger anser att EU måste svara, till exempel genom att belägga enskilda varugrupper med tullar där det svider som mest för USA. Men hon förespråkar samtidigt en nedtrappning i stället för en upptrappning.
– Ta ner tullarna på industrivaror till noll, både från USA och från EU. Då blir USA av med tullarna på personbilar till exempel, som man inte velat ha, säger hon, och syftar på EU:s tioprocentiga tullar på personbilar från USA.
Ytterligare ett viktigt spår, enligt Stellinger, är att Sverige får tillgång till fler marknader genom att fördjupa och skriva nya frihandelsavtal.
– Vi behöver fler marknader, fler handelspartners och fler möjligheter runtom i världen, säger hon.
Anna Stellinger pekar på att beskeden kommer att få stor effekt på lång sikt.
– USA, som är världens största och rikaste demokrati, bryter mot WTO-regelverken. Det här är inte kompatibelt med våra gemensamma internationella handelsregler, säger hon.
– Han bryter också mot sina egna frihandelsavtal. Det innebär att förhandlingarna blir mer komplexa. Man vet inte om nya avtal kommer att gälla.
Läs mer:
Carl Johan von Seth: Världen är uselt förberedd på Trumps totala tullraseri
von der Leyen: Vi jobbar på motåtgärder
Avlägsna vulkanöns höga tullar förbryllar: ”Måste blivit fel”