Serien har viss likhet med den så kallade LVU-kampanjen för ett par år sedan, en desinformationskampanj där svenska myndigheter uppgavs kidnappa muslimska barn. Den ledde till en ökad hotbild mot Sverige.
En skillnad med Al Jazeera-dokumentären är, enligt SVT, att den skildrar familjer med varierande etnisk bakgrund.
– LVU-kampanjen fokuserade särskilt på barn med muslimsk härkomst. Det gör man inte här, utan det är barn med olika härkomst som porträtteras, säger Sofia Bard, chef vid enheten för Sverigebilden vid Svenska institutet till SVT.
I dokumentärserien från det Qatar-baserade mediebolaget Al Jazeera ges bilden av att svenska myndigheter omhändertar barn på vaga grunder, till exempel att de haft smutsiga kläder eller att familjen har dålig ekonomi. Bland de intervjuade finns en man som säger att hans barn omhändertogs för att han är romsk. Men enligt de domstolshandlingar SVT tagit del av utsattes barnen bland annat för psykisk misshandel, gick inte i skolan och var hungriga.
Serien handlar inte enbart om Sverige utan om flera västländer. Den har publicerats på Al Jazeeras nya plattform 360 och inte fått stor spridning än, men om det sker kan en negativ bild av Sverige få fäste, enligt Sofia Bard.
– Det kunde vi se i samband med LVU-kampanjen och koranbränningarna, säger hon.
När DN granskade samtliga LVU-ärenden som hanterades av förvaltningsrätten i Göteborg under 2022 visade det sig handla om 209 pojkar och 180 flickor i åldrarna två månader upp till 20 år. I domskälen framgick det att det rörde sig om ett brett spektrum av vanvård och missförhållanden: våld, övergrepp, missbruk, dålig tandhälsa, psykisk sjukdom och tvångsäktenskap.
Flera av familjerna hade varit föremål för insatser från socialtjänsten under en längre tid.
LVU-kampanjens påstående om att majoriteten omhändertagna barn var från invandrade familjer stämde heller inte.
Läs mer:
Verkligheten bakom LVU-kampanjen – därför togs barn från sina familjer