OS-dagen hann knappt börja innan det var dags för handbollsherrarna att infinna sig i arenan Paris sud. Matchen mot Japan med den något okonventionella avkasttiden 09.00 var Sverige tvunget att vinna.

Det började något yrvaket. Men efter åtta tveksamma minuter fick Sverige ordning på spelet och tog över matchen. Den svenska ledningen var sju mål i halvtid (16–9), och växte till 13 mål innan matchen var slut.

Sverige vann med 40–27 och är klart för kvartsfinal.

Jim Gottfridsson var tillbaka i det svenska laget efter avstängningen och kunde avlasta de båda Jonathan – Edvardsson och Carlsbogård – som dragit ett stort lass i den svenska niometerslinjen i Felix Claars skadefrånvaro.

Tobias Thulin vaktade det svenska målet mot Japan och var i den första halvleken den som verkade klara av den tidiga timmen bäst i det svenska laget. Thulin räddade nio skott i den första halvleken och var tillsammans med ett fint försvarsspel anledningen till att Sverige kunde dra ifrån.

Framåt var kanterna framgångsrika. Sebastian Karlsson blev på nytt Sveriges bästa målskytt, men han var inte ensam. Samtliga svenska utespelare hamnade i målprotokollet.

Trots de framgångsrika gruppspelen måste båda de svenska handbollslandslagen nu packa sina väskor och lämna OS-byn. På grund av OS logistiska utmaningar spelas handbollens slutspel i Lille, 20 mil norr om Paris.

Vilken slutplacering Sverige kommer att få i gruppen avgörs först i kväll.