Baku. Under flera år rankades Sverige högst av alla de 63 länder som i 20 år har kartlagts av Climate Change Performance Index (CCPI). Men de senaste åren har bilden förändrats. Förra året skedde ett ras med fem placeringar och i år fortsätter resan nedåt, med ytterligare en plats, visar den nya rankningen som presenteras på klimatmötet COP29 i Baku.

– Sverige är fortfarande ett land som presterar bra, särskilt när det gäller utsläpp och förnybar energi. Men när det gäller energianvändning och klimatpolitik presterar Sverige sämre, säger Thea Uhlich vid Germanwatch, som står bakom rankningen.

Den senaste tidens stora förändringar inom den sistnämnda aspekten – klimatpolitiken – har orsakat det svenska raset på listan.

– Sveriges regering har backat på flera progressiva klimatåtgärder, som flygskatt och elbilspremie, säger Thea Uhlich.

Att förflyttningar sker när länder byter regering är ett återkommande mönster över hela rankningen. Storbritannien gör ett ordentligt hopp uppåt på årets lista. Förra året låg landet på plats 20, något som orsakades av den konservativa regeringens tillbakagång på klimatområdet. Efter att Labours Keir Starmer bildade regering i somras har dock klimatpolitiken gjort en u-sväng åt det mer ambitiösa hållet. Förra veckan sattes målet att landet ska minska utsläppen med 81 procent till 2035.

Den största rörelsen åt andra hållet sker i Argentina, som skapade rubriker förra veckan efter att landets nya president Javier Milei kallade hem förhandlingsdelegationen från klimatmötet och därefter ifrågasatte att klimatförändringarna orsakas av människans utsläpp av växthusgaser. Landet rasar sex platser på rankningen, till plats 59.

– För Sverige är det naturligtvis inte lika dramatiskt som med Argentina, men det visar att det är förändringar i klimatpolitiken som ofta orsakar större förändringar i listan, säger Thea Uhlich.

Danmark toppar listan, bland annat efter införandet av världens första skatt på metanutsläpp från jordbruket. Landet ska också plantera stora ytor skog och återställa 140 000 hektar jordbruksmark till våtmark.

Mer förvånande är kanske att flera länder som sällan ses som föregångare på klimatområdet rankas högre än Sverige, som Filippinerna, Marocko och Indien. Förklaringen är framför allt att länderna har låga utsläpp och låg energianvändning per capita, förklarar Thea Uhlich.

Även EU finns med på listan, men på en klart lägre plats än Sverige – trots att den svenska klimatpolitiken numera främst utgår från EU:s klimatpolitik.

– Problemet för EU är att det finns flera länder som rankas lågt i unionen, som Ungern och Italien, och det drar ner betyget, säger Thea Uhlich.

Vad borde Sverige göra?

– Sverige har en historia av att ligga väldigt högt på listan. Det vore bra om den svenska regeringen skulle vilja tillbaka dit och jaga Danmark som är i toppen, säger Thea Uhlich.

Läs mer:

Förslaget på klimatmötet: Global skatt på superrika

Världens utsläpp av koldioxid ökar till ny rekordnivå år 2024

Överraskande klimatkänga mot Trump från fossilgigant på COP29

Share.
Exit mobile version