Sverige begär 1,6 miljarder euro i en första utbetalning. Totalt finns 3,5 miljarder euro (cirka 40 miljarder kronor) avsatta för svensk del i coronafonden, framgår i ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Därmed blir Sverige allra sist med att få pengar ur fonden. På fredagen blev det till exempel känt att Italien begär sin sjunde utbetalning ur fonden samt att Polen och Lettland begär sina tredje utbetalningar.

Att Sverige nu har rätt att få sina pengar beror på att EU-ländernas finansministrar vid ett möte i december gav klartecken till en reviderad plan som svenska regeringen lämnat in.

Tidigare såg det ut som att avtalet mellan Tidöpartierna om reduktionsplikten skulle kunna sätta käppar i hjulet för de svenska coronapengarna. När reduktionsplikten, alltså hur stor andel biodrivmedel som blandas in i bränsle, sänktes ökade de svenska utsläppen av koldioxid. Det bidrog till att Sverige inte uppfyllde sina åtaganden gentemot EU.

I en ny överenskommelse mellan Tidöparterna återställs en del av reduktionsplikten den 1 juli i år. Samtidigt sänks bensinskatten för att motverka att priset höjs vid pump.

Enligt regeringens beräkningar kommer de svenska utsläppen att minska med netto två miljoner ton koldioxid fram till 2030 på grund av förändringarna.

De pengar som regeringen nu begär ur fonden är för utgifter som stat, regioner och kommuner har haft under 2020-2022. Det handlar bland annat om att rusta upp järnväg, öka antalet bostäder och bygga ut bredband.

Ett annat land som väntar på sina coronapengar är Ungern. I början av 2024 fick landet en förskottsutbetalning på drygt 900 miljoner euro. Men tio miljarder euro, som finns avsatta för Ungern i lån och bidrag, är frysta till dess regeringen har genomfört nödvändiga reformer för att bland annat garantera rättsväsendets oberoende.

Fakta.EU:s coronafond

De 27 EU-länderna enades under pandemin om att ta gemensamma lån för att få fart på ekonomierna. Coronafonden, som också heter återhämtningsfonden (formellt Recovery and Resilience Facility) är på hisnande 648 miljarder euro uppdelade på bidrag och lån.

Pengarna ska användas för att bland annat investera i digitalisering och klimatåtgärder.

Läs mer.

Regeringen höjer reduktionsplikten – men sänker skatten på bensin

Sverige är enda EU-land som inte sökt pengar ur coronafonden – miljardbelopp står på spel

Share.
Exit mobile version