Den palestinska motionen är den enda som har kommit in till det internationella fotbollsförbundet Fifas kongress nästa vecka. Palestina anser att det israeliska förbundet bryter mot både folkrätten och Fifas stadgar.

Palestinas förbund vill att Fifa omedelbart vidtar lämpliga sanktioner mot israeliska landslag och klubblag på grund av Israels brott mot folkrätten i särskilt Gaza, att kongressen tar upp att den israeliska ligan innehåller lag från ockuperade palestinska områden, och att Israels förbund inte agerar mot rasism och diskriminering.

Förbundet skriver att ”en outhärdlig mänsklig tragedi utspelar sig framför våra ögon i Gaza”, och påpekar att Internationella domstolen ICJ i Haag som utreder Israel finner det plausibelt att landet genomför ett folkmord i Gaza.

Israels utrikesminister Israel Katz har hotat med att fängsla ordföranden för det palestinska förbundet, Jibril Rajoub som också företräder nationalistpartiet Fatah, om han inte slutar arbeta för att ”få bort Israel från det internationella fotbollsförbundet”.

På Twitter, numera X, har ministern lagt ut en bild där ordförandens ansikte klistrats på en person i fängelsekläder, och kallar honom för en ”kostymklädd terrorist som offentligt stött Hamas brott”.

Palestinas motion stöds hittills av ett fåtal länder, bland dem Algeriet, Irak, Syrien och Jemen.

Sverige kommer inte att stödja sanktioner mot Israel, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

– Vi vill naturligtvis markera att det som sker på Gaza är förskräckligt och det mänskliga lidandet som åstadkoms är fruktansvärt, säger han.

– Det är också vår tids stora problem att vi har två parter som är involverade här som bägge har någon slags utgångspunkt att motparten ska förintas. Den typen av mänskligt tänkande kommer leda till fortsatt våldsanvändning och att det blir svårt att hitta lösningar, säger han.

Sedan två år tillbaka är ryska lag utestängda från internationell fotboll, bland annat efter att Sverige varit med och vägrat att spela mot Ryssland.

Gentemot Israel har det varit betydligt tystare inom idrotten.

– Det förblir så att vi anser att Rysslands oprovocerade aggressionskrig på Ukraina är särställt när det gäller hur vi måste agera mot alla konflikter som vi har. Vi har ju väldigt många konflikter i fotbollen, eftersom fotbollen är så utbredd över världen, säger Fredrik Reinfeldt.

Läs mer:

Två svenskar klara för Palestinas landslag

Moustafa Zeidan byter landslag till Palestina: ”Man vill hjälpa till”

Protester förbjudna när Israels fotbollslandslag gjorde Ungern till hemmaplan

Oro för kriget präglar Palestinas landslag: ”Det går inte att koppla bort”

Share.
Exit mobile version