Såhär års brukar man kunna avgöra hur mycket möss som kommer att hemsöka sommarstugor och andra fastigheter för att ta skydd eller hitta mat. Och som trenden ser ut mellan den 1 september och nu verkar det kunna bli värre än åtminstone på många år.

– Vi börjar kunna se en högtid för skogsmössen, både större och mindre, i Sveriges södra delar. På somrarna lever de ute i naturen, men de söker sig inomhus för övervintring i takt med att det blir kallare, till skillnad från råttor som alltid lever nära människan där det finns mat som vi lämnat efter oss, säger skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten.

Anticimex har noterat en ökning av antalet utförda saneringar av möss på 97 procent mellan den 1 september och den 25 oktober i år jämfört med fjolåret. Kurvan pekar ännu uppåt och skulle kunna överträffa det stora musåret 2020 då företaget utförde cirka 8 500.

Ökningen syns i princip i hela landet där Värmlands län ligger i nedre änden med drygt 40 procents ökning medan ökningen i Stockholm och Södermanland ligger på över 190 respektive 380 procent. Norr om södra Norrland förekommer mössen inte.

Ökning av möss i landet

Saneringsbolaget Anticimex har noterat 97 procent fler musjobb i Sverige mellan den 1 september och den 25 oktober i förhållande till förra året. Nedan framgår hur mycket det ökat i olika län under perioden.

Södermanland: 383 procent

Västmanland: 246 procent

Stockholm: 191 procent

Uppsala: 154 procent

Örebro: 148 procent

Jönköping: 123 procent

Östergötland: 110 procent

Västra Götaland: 93 procent

Gävleborg: 71 procent

Dalarna: 63 procent

Kalmar: 59 procent

Värmland: 41 procent

Källa: Anticimex

Också skadedjursbolaget Rentokil noterar en markant ökning av insatser för att sanera möss den senaste tiden. Under oktober månad har man haft nästan dubbelt så många uppdrag av det slaget jämfört med samma period i fjolåret.

– 2023 inledde också starkt, men sedan juni har det varit en mycket stor ökning. Det tolkar vi som att det beror på det mildare vädret med mycket fallfrukt på marken. Jag märkte själv hur de hördes på vinden direkt när det var någon köldknäpp här i Stockholm, säger Claes Lanner, försäljnings- och marknadschef på Rentokil.

– Vår skadedjursexpert tror att den här trenden kommer att hålla i sig under den fortsatta hösten och vintern.

Råttor orsakar generellt värre skador, både materiellt och i smittoväg, men mössens åverkan kan ändå vara stor. I jakten på mat kan de bland annat gnaga sönder kablar av olika slag, sängkläder och möbler.

– Mössen har liksom ingen urskillning, de rumsterar om och gnager på allt, och om det är fel saker de tar sönder kan det orsaka både stora och dyra problem, i värsta fall exempelvis översvämning eller brand på grund av kortslutning. Sedan kissar och bajsar de ju också, så det blir en obehaglig lukt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Fakta.Skogsmöss

● Fullvuxna större skogsmöss blir mellan 9 och 13 centimeter med en ungefär lika lång svans. Deras päls är grå till rödbrun på ryggen och smutsvit på magen med ett rödbrunt tvärband på bröstet. I snön lämnar deras fyrtåiga framtassar och femtåiga baktassar ungefär två centimeter långa spår i två rader med svansavtryck emellan.

● Fullvuxna större skogsmöss blir mellan 8 och 11 centimeter med en ungefär lika lång svans. Deras päls är gråbrun på ryggen och smutsvit på magen. Den har till skillnad från sin större släkting inget tvärband på bröstet.

Källa: Nationalencyklopedin

Ett musangripet hem kan alltså leda till skenande kostnader, men det går att skydda sig mot gnagarna. Ett av de mest effektiva är att säkerställa att det inte finns vägar in i huset och då handlar det om att täta alla eventuella hål över fem millimeter, förslagsvis med metall som de inte kan gnaga sig genom.

– Ofta är det i närheten av otätade rör under diskbänken som leder till något källarutrymme eller så. Mycket vegetation intill fasaden är också perfekta gömställen för mössen där de kan hitta svårupptäckta vägar in. Sedan ska man ha respekt för att de faktiskt kan bära med sig olika former av bakterier eller virus som inte är nyttigt att få i sig, säger Thomas Persson Vinnersten.

Skogsmöss har en dräktighet på ungefär tre veckor och kan liksom råttor bli befruktade också när de ammar. Det innebär att bara ett fåtal två individer under gynnsamma förhållanden snabbt kan bli till mycket stora antal.

Share.
Exit mobile version