Nato drog i fjol på allvar i gång Diana, ett program för att utveckla och stödja civil teknik som också kan utnyttjas militärt – det engelska uttrycket är ”dual use”. Det kan handla om allt från AI och kvantdatorer till nya material och energiteknik.

Diana har i dag ett nätverk av 23 så kallade acceleratorer, där startupföretag från Natoländer kan få hjälp att snabba upp tiden från idé till färdig teknik och 182 så kallade testcentrum där innovationerna kan prövas och vidareutvecklas.

Till i dag har 44 företag bjudits in att delta i acceleratorer i USA och Europa. Det innebär 100 000 euro i bidrag från Diana, går det bra kan det bli ytterligare 300 000. Nästa steg är att få investering från Natos nya riskkapitalfond på över 1 miljard euro. Till hösten kommer fler bolag med i programmet – då kan svenska företag för första gången komma i fråga.

Det finns redan testcentrum i Norge och Danmark och både testcentrum och acceleratorer i Baltikum – Dianas regionkontor ligger i Tallinn. Och nu vill Sverige komma med.

– I dag är det inte försvaret utan den civila sidan som driver mycket av teknikutvecklingen, och här är Sverige starkt. Vi lägger mycket pengar på forskning, vi är goda innovatörer och har en stark försvarsindustri, där civilt och militärt möts, säger försvarsminister Pål Jonson.

Han fortsätter:

– Så vi kan bidra till att stärka Natos försvarsförmåga och är bland annat starka på sensorer, automation, robotik, rymden och AI.

Efter ett förslag från Försvarsmakten och innovationsmyndigheten Vinnova har regeringen nu nominerat fyra testcentrum: Max IV-laboratoriet i Lund, Svenska rymdaktiebolaget, Marine Technology Center of Sweden i Karlskrona och forskningsinstitutet Rise – samt företagsacceleratorn Lead vid Linköpings universitet. (Se faktaruta)

Lead har internationellt rykte som accelerator, eller inkubator, och är specialiserad på avancerade material och bildanalys. Här finns i dag cirka 50 startups i olika utvecklingsfaser. Man finns också i en region med bland annat försvarsjätten Saab, krypteringsföretaget Sectra och de båda försvarsmyndigheterna FOI och FMV

– Vi har redan en handfull bolag som skulle kunna ha en fin marknad mot det militära. Och kommer vi med som valbar accelerator tilldelas vi företag från andra länder, vilket ökar vårt internationella nätverk, säger vd säger Catharina Sandberg.

MTC i Karlskrona är utvalt av regeringen för sin kunskap om både yt- och undervattensteknik, och det i ett innanhav som är centralt i försvarsalliansens strategi. Innovationsledaren Lennart Johansson ger ett exempel:

– Det vimlar av kablar för telekommunikation, internet och elkraft på Östersjöns botten. Men när många av dem lades ner fanns inte tanken på att de måste måste skyddas. Tillsammans med Blekinge tekniska högskola och sjökabeltillverkaren NKT försöker vi hitta sätt att bygga in teknik för övervakning i infrastrukturen.

De svenska nomineringarna ska nu granskas av Dianas styrelse.

”Det är mycket troligt att en eller flera svenska platser kommer att anslutas till nätverket i framtiden. Det är tydligt att Sverige har mycket att tillföra Diana, skriver Dianas operativa chef Jyoti Hirani-Driver i ett mejlsvar till DN.

Pål Jonson säger att det redan finns en dialog med Diana och att det finns ett stort intresse för svenskt kunnande.

– Vi har förväntningar att få positivt beslut på alla våra förslag under våren 2025, säger han.

Läs också: Nato vill ha svensk teknik för avancerad krigföring

Fakta.Storsatsning på ett teknikdrivet försvar

Diana står för Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, Natos program för att utveckla och stödja civil teknik som också kan utnyttjas militärt.

Diana drog igång på allvar i fjol, och har byggt ett nätverk av testcentrum och så kallade affärsacceleratorer i USA och Europa.  Nätverket ska stöda utvecklingen av bolag i Natoländer som kan tillföra alliansen ny försvarskraft.

De 44 företag som hittills antagits i programmet får bidrag från Diana och kan senare få finansiering från Nato Innovation Fund, en riskkapitalfond på drygt 1 miljard euro som byggs upp av 24 Natoländer.  Sverige står för 40 miljoner euro under 15 år.

Förutom MTC föreslås tre andra svenska testcentrum:

Synkrotronanläggningen Max IV i Lund kan erbjuda kunskap inom till exempel nanoteknik och nya material. Svenska rymdaktiebolaget, tillsammans med Institutet för rymdforskning och Luleå tekniska universitet jobbar inom ett område högprioriterat av Nato. Statliga institutet Rise behärskar allt från försörjningsberedskap till cybersäkerhet.

Share.
Exit mobile version