Skotjilenkos frigivning bekräftas av hennes partner Sonja Subbotina. Detta i en video på den ryska sociala medier-appen Telegram, skriver The Art Newspaper.

Det var våren 2022 som den nu 33-åriga konstnären, musikern och aktivisten greps till följd av en protest mot Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Protesten bestod i att Sasja Skotjilenko bytte ut prislappar i en matbutik mot information om kriget.

Hon dömdes i fjol till sju års fängelse, detta för att ha ”spridit medvetet falsk information om Rysslands väpnade styrkor”. Under rättegången var Skotjilenko klädd i en regnbågsfärgad tröja, ständigt leende och med händerna formade hon ett hjärta.

Fångutväxlingen bedöms vara den mest omfattande sedan kalla krigets dagar. I ett tal på torsdagskvällen kallade USA:s president Joe Biden utväxlingen för en ”diplomatisk bedrift”.

Amerikanska Pen-klubben skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar beslutet, samt uppmanar Ryssland att släppa fler orättvist dömda journalister och konstnärer.

”Putin-regimens försök att tysta och avskräcka modiga journalister, författare och dissidenter har aldrig lyckats skymma det inspirerande ljus som de sprider över världen”, säger Pen-klubbens vd, Liesl Gerntholtz, i pressmeddelandet.

I Rysslands kulturliv finns de som öppet stöttar invasionen av Ukraina, men Skotjilenko är inte ensam om att som konstnär protestera mot kriget.

Konstnären är i höst aktuell i Sverige. Den 17 september arrangerar Amnesty International en stjärnspäckad konsert på Cirkus i Stockholm för att uppmärksamma hotade mänskliga rättigheter. Skotjilenko har, inifrån fängelset, skapat en illustration som ramar in konserten. Uppträder gör bland andra Annika Norlin, José González och Little Jinder.

Huruvida Skotjilenko nu också kommer att närvara vid konserten är oklart. DN har sökt Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige, för en kommentar.

I ett pressmeddelande från Amnesty International säger Marie Struthers, direktör för Amnesty Centralasien och Östeuropa, att man gläds åt Rysslands frigivningar.

”Men de skulle aldrig ha hamnat bakom galler från första början”, påpekar hon.

Share.
Exit mobile version