Vilka möjligheter ser du för AI i vården?

Marina Tuutma: – Den skulle kunna hjälpa med diagnostik och prognostisering av vårdbehov. Den skulle kunna hjälpa mig som läkare att ta snabbare och mer individanpassade beslut genom att automatisera administrativa uppgifter. På en akutavdelning skulle den kunna planera vilka resurser man behöver vid olika tidpunkt. AI skulle kunna hjälpa till att skräddarsy medicinsk behandling och vård genom att analysera och tolka patientdata. Den kan hjälpa till inom forskning genom att identifiera mönster, trender och nya samband.

Ameli Norling: – Spontant ser jag tre områden. För det första finns det möjlighet till tidsbesparing och resurseffektivisering. Det andra är att kvalitén kan förbättras eftersom AI och digital teknik kan gå igenom stora mängder information på ett sätt som den mänskliga hjärnan inte kan. Inom diagnostik till exempel kan då AI bidra till en högre träffsäkerhet. Den blir ju inte heller trött eller slarvar för att den är hungrig. Sen kan AI även leda till en mer jämlik vård globalt. Den största skillnaden för patienter lär ske i låginkomstländer som saknar tillräcklig tillgång på vårdpersonal.

Vilka risker ser du med att använda AI inom vården?

Marina Tuutma: – Artificiell intelligens ställer höga krav på datans kvalitet. Det är viktigt att algoritmer valideras i en vårdmiljö istället för att processen lämnas över helt till it-folk. Vi vill inte ha en situation där vårdpersonal inte förstår hur besluten tas och varför. Det kan leda till bristande förtroende för teknologin och öka misstagen. Det saknas också till viss del regelverk i dag, något som man har kommit längre med i USA.

– Användningen av AI väcker också frågor om integritet och rättvis tillgång till vård. Det finns farhågor om att AI kan leda till en ökad kommersialisering av vården och ökad övervakning av individen.

– Det finns även en oro för att en övertro på automatisering minskar den mänskliga kontakten och empatin i patientvården och ökar ensamheten. Det i sin tur kan leda till risk för ökad ojämlikhet och diskriminering.

Ameli Norling: – Det finns en risk att man inför produkter som inte är säkra eller att det finns en övertro på dem. Det finns en utmaning med att införa något som är framtaget i ett annat land och annat underlag, om man inte reflekterar över om algoritmerna är relevanta här. EU ställer krav på certifikat av AI som medicinteknisk produkt, och när specifika AI-produkter förändras med tiden kan det innebära utmaningar med gränsdragningar kring versioner och riskera tilliten till produkten.

– Den mänskliga faktorn kan också vara en risk, att vårdpersonal inte vet hur de ska förhålla sig till AI:n. Jag tycker att man ska tänka på den mer som en läkarstudent än en överläkare. Den kan ge råd men är inte nödvändigtvis en expert.

Vilka utmaningar ser du framåt?

Marina Tuutma: – Det finns en politisk förväntan att AI leder till ekonomiska besparingar och kan eliminera behovet av personal. Men många arbetsuppgifter inom vård och omsorg är svåra eller rentav omöjliga att automatisera. AI kommer inte leda till några besparingar på kort sikt, snarare tvärtom. Tekniken är kostsam att implementera och ställer höga krav på allt omkring ska fungera.

Ameli Norling: – Att få till ett kontrollerat och uppskattat införande av säker AI-användning. Att det ska ske på ett sätt så att det underlättar i vården, att vi kan lita på tekniken och att vi har de juridiska och tekniska förutsättningarna på plats.

Skulle du själv låta dig opereras av en AI-robot?

Marina Tuutma: – Jag skulle vilja först vara säker på att AI-roboten är tillförlitlig, validerad. Om en AI-robot med lätthet kan ta bort hudförändringar, så varför inte? Men djupare i kroppen… då tvekar jag. Jag började min karriär inom thoraxkirurgi. Varje individ som opereras är unik och det går aldrig att i förväg veta exakt hur det ser ut inne i kroppen. Därför är det viktigt att det finns en mänsklig läkare med, som gör alla bedömningar.

Ameli Norling: – Jag har inte hört att den tekniken finns i dag. När den anses vara i kliniskt bruk av kloka kollegor så tänker jag att den absolut finns med på listan över saker jag kan tänka mig. Men den ska på samma sätt som allt annat först valideras utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läs mer: Från cancer till olyckor – här är AI redan ett verktyg i vården

Share.
Exit mobile version