Från och med i går klockan 16 har 4 400 medarbetare i Vårdförbundet påbörjat en blockad på Sahlgrenska. Blockaden innebär ett stopp för övertid och nyanställningar, som en protest mot den stora mängden övertid för yrkesgrupperna som Vårdförbundet organiserar.

Malou Byström jobbar sitt pass som akutsjuksköterska på Sahlgrenska i dag, men inte en minut övertid.

– Stämningen är hoppfull, men det finns också en oro kring om arbetsgivaren kommer kunna möta våra önskemål, säger hon.

Tror du de kommer kunna möta era önskemål?

– Jag hoppas verkligen det, för nu får det vara nog. Det händer nästan varje pass att någon måste stanna och jobba övertid. Det som händer är att folk börjar sjukskriva sig för att de inte håller. Det är unga friska personer som inte håller ett vanligt arbete, så kan det inte få vara.

Hur påverkar blockaden akutavdelningen?

– Det kommer inte påverka patienterna, inte säkerhetsmässigt i alla fall. Det kommer påverka oss som jobbar genom att vi får mer kraft. Om blockaden hotar säkerheten kommer våra chefer att beordra in oss för skyddsarbete, och så kommer det förhandlas med facket.

Ellen Ekholm är fackligt förtroendevald och styrelseledamot i avdelning Västra Götaland.

– I dag handlar det om att gå hem när arbetsdagen ens arbetsplats är slut. Är det så att det finns risk för liv och hälsa har arbetsgivaren all rätt att beordra skyddsarbete. Vi vill påvisa att sjukvården är uppbyggd på resurser som inte finns, säger hon.

Vad tror du det kommer bli för konsekvenser av blockaden?

– Arbetsgivaren har nu haft två veckor på sig att förbereda sig. Vi tar vårt legitimationsansvar, vi har ansvar för patienten framför oss. Men att se till att befolkningen i svensk hälso- sjukvård får vård är politikens ansvar.

Vad vill ni se från arbetsgivarens sida?

– Vi värnar om den svenska hälso- och sjukvården. Vi vill se att medarbetare i svensk hälso- och sjukvård ska orka jobba ett helt arbetsliv, vi behöver andra arbetstidsmodeller som gör att vi orkar jobba.

Ellen Ekholm säger att för att lösa situationen med övertids behövs framför allt mer personal inom vården.

Är det ens möjligt för arbetsgivaren kunna möta era krav på förkortad arbetstid?

– Självklart, vi kan inte fortsätta med att betala med vår hälsa.

Blockaden inte är tidsbestämd, utan kommer pågå tills man kommit fram till ett avtal med motparten, SKR.

Enligt Sahlgrenskas sjukhusledning ställer man om – ambitionen att patienterna inte ska märka blockaden alls, på kort sikt.

– Vi får som arbetsgivare se över vår schemaläggning och prioritera att ha medarbetare på plats där vi annars skulle få svårt att upprätthålla den vård vi ska ge, sade Mattias Bjarnegård, SU-ledningens samordningsansvariga för blockaden till DN i går.

Share.
Exit mobile version