De som läst Lasse Bergs fantastiska Kalaharitrilogi vet att hans skildringar av jägar- och samlarfolk sätter fingret på något som gått förlorat hos den moderna människan.

Jägar- och samlarlivet var inte så ”hemskt, brutalt och kort” som filosofen Thomas Hobbes en gång karaktäriserade det.

Tvärtom arbetade de mindre, hade bättre hälsa och levde längre än jordbrukarna som tog över. Det nomadiska livet var också mer jämlikt, även mellan könen, och mindre ensamt än det moderna. Men framför allt utnyttjade våra jagande förfäder vår arts inneboende förmåga till samarbete.

Med det sagt har Lasse Berg heller aldrig förkastat den moderna samhällsutvecklingen. Tvärtom har en röd tråd i författarskapet har varit hur människor under hans egen tid på jorden har fått det allt bättre: medellivslängden har fördubblats, antalet dödade i krig har minskat, demokratin och kvinnors rösträtt har spritt sig och medelklassen har vuxit.

Han har varit en optimistisk civilisationskritiker, övertygad om att människans uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga kommer att ta oss ur predikament som klimatförändringar och ekologisk kris.

Men i sitt sommarprogram berättar Lasse Berg om en ny insikt: världen verkar vara på väg att gå åt skogen.

Nu backar demokratin, krigen växer och diktatorerna vinner. Framför allt är det klimatförändringarna – ”den värsta tänkbara yttre faran” – som tornar upp sig vid horisonten. När till och med en renodlad muntergök som Lasse Berg misströstar om framtiden finns det anledning att oroas.

Eller skrev jag misströstar? Det gör han kanske aldrig fullt ut.

Vissa söker vägen ut ur klimatdystopin i smartare teknik, andra i ett nytt ekonomiskt system. Lasse Berg söker svaret i människans inre och vår medfödda förmåga till medkänsla och samarbete.

Det är ett tänkvärt och inspirerande inlägg i en mörknande tid.

Läs fler kommentarer till årets Sommar i P1-program

Jacob Lundström: En del mammasanningar sitter långt inne även för Vivi Wallin

Evelyn Jones: Var det Joakim Paasikivis prydlighet som gjorde honom folkkär?

Catia Hultquist: Birgitta Ohlssons hopp är sommarens stora inspirationskälla

Här finns en lista över årets värdar (skriv gärna ut den)

Share.
Exit mobile version