Ett strilande regn från en mulen himmel med kompakta moln upphörde ett par minuter innan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid lunchtid på torsdagen anlände till Sydafrikas huvudstad Pretoria. På trappan till det bombastiska regeringshögkvarteret Union Buildings stod president Cyril Ramaphosa redo att välkomna sin kollega.
Det är första gången en ukrainsk president besöker Sydafrika och enligt sydafrikanska bedömare hade mötet inte kunnat äga rum för bara något år sedan. Men nu rör det på sig i förhandlingsspelet kring Ukrainakriget och Sydafrika vill använda sin officiellt neutrala position för att spela en roll som medlare.
Inför eventuella samtal bör varken Ukraina eller Ryssland ställa några villkor, är rådet från Ramaphosa som för drygt 30 år sedan var ANC:s chefsförhandlare under avvecklingen av apartheidsystemet.
– Jag berättade om vår sydafrikanska erfarenhet och sade att förhandlingarna som ledde till apartheids slut hölls utan några förutbestämda villkor. Frågorna som ledde till vissa krav och villkor dök sedan upp under förhandlingarnas gång, sade Ramaphosa.
Han är en erkänt skicklig förhandlare efter en lång karriär inom fackföreningsrörelsen och den internationella politiken och har sedan dag ett av Ukrainakriget velat spela rollen som medlare. Men först nu har det öppnats en lucka för Ramaphosa att ge sig in i diskussionen.
På pressträffen ställdes frågan till Zelenskyj om vilka punkter som han är redo att kompromissa kring.
– Vi anser att vi redan har visat kompromissvilja genom att vara redo att tala med en terrorist, sade Zelenskyj och syftade på Rysslands president Vladimir Putin.
Relationen har inte varit särskilt varm mellan Sydafrika och Ukraina på senare år. Sydafrika har gång på gång valt att avstå från att rösta emot Ryssland i FN:s generalförsamling.
Från sydafrikanskt håll har det hela tiden hetat att man vill vara neutrala och samtala med alla parter. Men det är ingen hemlighet att regeringspartiet ANC har starka historiska band till Moskva. I modern tid har Sydafrika och Ryssland arbetat för att stärka Brics-samarbetet och när gruppen möttes i Johannesburg häromåret, gjordes stora ansträngningar i Pretoria för att Putin skulle kunna delta trots arresteringsordern från Internationella brottsmålsdomstolen ICC. I slutänden valde Putin att stanna hemma och medverka via videolänk.
Samtidigt har Zelenskyj fokuserat på relationen till Västvärlden och det har bara gjorts halvhjärtade försök av Ukraina att vinna favör i det globala Syd. Men länderna tycks ha hittat varandra efter att båda har fått känna på Trumps vrede under de senaste månaderna. Pressen på Zelenskyj har ökat kraftigt från USA och Sydafrika har fått sin ambassadör till Washington utkastad.
Att Sydafrika nu vill använda sin goda relation till både Ryssland och Väst verkar välkomnas i Washington. För samtidigt som Zelenskyj anlände, meddelade Ramaphosa att han tidigare på morgonen haft ett längre samtal med Donald Trump. Ett sådant samtal har Ramaphosa väntat på sedan januari. Att det kom så tätt inpå Zelenskyjs besök verkar inte vara ett sammanträffande, även om detta förnekades av Ramaphosa.
Zelenskyj valde att ställa in resten av programmet i Sydafrika för att omedelbart bege sig hem till Kiev som under natten utsattes för en omfattande rysk attack. Minst nio personer dödades. Zelenskyj trodde inte att attacken hade koppling till hans Sydafrikaresa.
– Men det är klart att Putin inte gillar Ukrainas närvaro i Afrika och att vi bygger relationer med kontinenten, sade Zelenskyj.