”Du är uttagen till olympiska spelen, som organiseras i ditt land, men du kan inte vara med på öppningsceremonin på grund av att du har en sjal på huvudet.”
I sitt nu två veckor gamla inlägg på sociala medier lade Sounkamba Sylla dessutom in ett clownansikte och tillade ironiskt:
”Frihetens land.”
Uppladdningen inför OS på hemmaplan har till stor del handlat om helt andra saker än friidrott för den 26-åriga 400-meterslöparen.
Hon är långtifrån den enda olympiern som bär hijab, men eftersom hon råkar vara fransyska och tävlar i sitt hemland får hon inte visa upp plagget när hon kliver in i offentlighetens ljus på Stade de France.
Förbudet, som inte gäller andra nationaliteter under OS, har synliggjort en fransk debatt om nationell identitet och det som upplevs som diskriminering av muslimer.
Inför öppningsceremonin var det osäkert in i det sista om Sounkamba Sylla skulle kunna göra resten av den franska OS-truppen sällskap under den pampiga båtparaden på floden Seine.
Till slut nåddes en kompromiss med Frankrikes olympiska kommitté. Sylla gick med på att bära en specialgjord keps som täckte över hennes hår, både under ceremonin och under fredagens långa stafett.
”Vi nådde till slut en överenskommelse så att jag kan vara med på öppningsceremonin. Jag vill tacka alla från botten av mitt hjärta för er mobilisering och stöttning från första början”, skrev hon på sociala medier.
Enligt den franska sporttidningen L’Équipe har hon under spelen varit fri att bära sin hijab synligt i OS-byn, men i övrigt – på presskonferenser, tävlingar och i andra offentliga sammanhang – måste den döljas.
I Frankrike är det förbjudet för statligt anställda att bära religiösa symboler i tjänsten – som slöja, stora krucifix eller kippa. Sedan 2004 gäller det också alla elever i statliga skolor.
Idrotten har länge varit något av en gråzon, men förra året gav landets högsta förvaltningsdomstol, Conseil d’Ètat, franska fotbollsförbundet rätt att åberopa principen om laïcité (i praktiken en slags fransk sekularism byggd på neutralitet i religionsfrågor).
Det gav förbundet rätt att förbjuda spelare att bära slöja.
Idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra baserade sig på den domen när hon beslutade att förbjuda alla religiösa symboler i årets franska OS-trupp.
Men det är omstritt.
Conseil d’Ètat gick emot den särskilda rapportörens rekommendation i sin dom, vilket händer mycket sällan. Och människorättsorganisationen Amnesty International kritiserade i juni det den ser som ett ”diskriminerande hyckleri” från den franska regeringens sida, eftersom man menar att det syftar till att hindra franska, muslimska kvinnor att bära hijab.
– Att förbjuda franska idrottare att tävla med hijab i de olympiska och paralympiska spelen gör narr av påståendena om att Paris 2024 är det första jämställda OS och blottlägger den rasistiska könsdiskriminering som ligger till grund för tillgången till idrott i Frankrike, sade Anna Błuś, Amnesty Internationals forskare i kvinnors rättigheter i Europa, veckan innan OS började.
Ämnet är inte bara omstritt utan även känsligt. I samband med de franska aktivas pressträffar har frågor kopplade till Sounkamba Sylla och hennes hijab varit ”tabu”, enligt tidningen Le Figaro.
När DN ber om att få ställa några frågor på temat blir svaret ”nej” från det franska lagets presschef innan hon snabbt leder Sylla vidare i intervjuzonen på Stade de France.
Då hade det franska stafettlaget precis tagit sig vidare som trea i försöksheatet på 4×400 meter efter att Sylla växlat vidare till Shana Grebo som femma på förstasträckan.
Även under friidrotts-EM i Rom, i början av sommaren, tävlade fransyskan med keps på huvudet. Detta på uppmaning från Amélie Oudéa-Castéra som påminde om det så kallade ”neutralitetskravet” efter att Sylla sprungit med hijab under VM i Budapest förra året.
Damernas stafett på 4×400 meter blir den avslutande grenen på den sista friidrottsdagen på Stade de France och avgörs klockan 21.14 på lördagen.
Läs mer:
Vem är kulstötaren i mask?