Det är en stilla måndagskväll på centralstationen i Malmö. Utanför glasväggarna är höstkvällen regnig och mörk och eftermiddagsrusningen är förbi. Någon har tagit sig in på spårområdet i stadens utkant vilket gör att högtalarutropen går i ett. Det är spårändringar, förseningar och nya besked.

Vissa av resenärerna som kliver av tåget hajar till när de möts av polisinsatschefen Kewin Hasselquist och hans kollegor på perrongen. Men att det finns många poliser här i kväll beror inte på att någonting har hänt, utan är en del av insatsen Albert som inleddes i september.

Det senaste årets lugna period i Malmö bröts av flera våldsdåd under slutet av sommaren. Flera gånger har minderåriga från andra orter gripits, som vid gängrelaterad brottslighet över hela landet under de senaste åren.

Vid flera tillfällen har de unga gärningsmännen tagit tåget. I juli greps en 16-åring som var på väg att ta tåget från Stockholm till Malmö. I pojkens mobiltelefon fanns en chatt som enligt åklagaren visar hur pojken fått ett morduppdrag i Köpenhamn – som han skulle få 150 000 kronor för att utföra. Två månader senare greps två tonåringar på Malmö central som även de misstänktes ha rest från Stockholm för att utföra ett våldsdåd.

Uppmärksamma medresenärer har slagit larm vilket har lett till gripanden, och Kewin Hasselquist är övertygad om att fokuset på barnrekryteringen gör att fler agerar.

– Det gör allmänheten mer observant på de här sakerna, som vad någon pratar om på tåget. Alla blir på något sätt inblandade när det handlar om så unga personer, det kommer närmare.

Tavlan med information om kvällens avgångar uppdateras. Tågstrulet har fortsatt och jäktade resenärer kommer fram till poliserna för att be om hjälp med att hitta rätt.

– Det är svårt att mäta, men förhindrat brott har vi gjort. Det är vår uppfattning i flera ärenden både här på centralstationen och på andra platser.

Kewin Hasselquist tar sikte på den perrong där ett tåg från Göteborg strax rullar in.

– Det kommer många tåg och det är mycket rörelse. Vi försöker rikta in oss på det som är mest intressant, säger han

Tågen från Stockholm och Göteborg är prioriterade, men Kewin Hasselquist säger att han är inte vill detaljstyra och sätta för snäva ramar för vad kollegorna ska titta på.

– Den polisiära nyfikenheten är ofta det som ger bäst resultat, därför måste vi hålla det lite öppet.

Barn, från tonåringar ända ner till mellanstadieåldern, är i fokus.

– Särskilt om de reser ensamma eller utifrån hur de reagerar när de ser en polis. Det är inte jättemånga 13-14-åringar som åker ner till Malmö ensamma på tåget. Det kan vara en indikator och en anledning för oss att prata med dem, säger Kewin Hasselquist och tittar mot två kollegor som pratar med några tonårskillar en bit bort.

Det visar sig att de unga männen, precis som de flesta andra som poliserna pratar med här på stationen i kväll, bara hade frågor om sin resa. Inte alltid så lätta att besvara för de poliser från Växjö och Västervik som tillfälligt flyttats för att stärka upp insatsen Albert och inte hittar i Malmö.

Kewin Hasselquist är övertygad om att den ökade närvaron har effekt, även om de senaste kvällarna här varit lika lugna som i dag.

– Vi kommer i närmare kontakt med många människor, alla som kommer fram och pratar, är nyfikna och ställer frågor. Blir vi en naturlig del så är det lättare för dem att komma fram och prata. Då kommer de här små grejerna som kan vara väldigt avgörande i slutändan.

Share.
Exit mobile version