Den årliga Prideveckan i Stockholm är i gång. När paraden hålls till helgen vill numera nästan alla i det svenska samhället, från politiska partier till polisen, synas.

Kontrasten är stor jämfört med Asien där hbtq-personer i många länder för en kamp för att accepteras i samhället. När Thailand tidigare i år under stort jubel godkände samkönade äktenskap var landet det tredje i Asien att tillåta det, efter Taiwan och Nepal. För några veckor sedan vann också hbtq-rörelsen i Sydkorea en delseger. En dom i Högsta domstolen slog fast att partnern i en samkönad relation har rätt att ses som anhörig och därmed ta del av den allmänna sjukförsäkringen. Förhoppningen bland aktivister är att domen ska bana väg för att homosexuella par också ska få rätt till andra statliga förmåner.

Bild 1 av 3

Bild 2 av 3

Bild 3 av 3

Men på andra håll i Asien går kampen för hbtq-rättigheter trögare. I Kina där utvecklingen länge såg ut att gå framåt dras tumskruvarna åt igen. Pridefestivalen som brukade hållas i metropolen Shanghai har legat nere sedan 2020. ”Officiella påtryckningar”, är förklaringen från arrangörerna. Och i början av sommaren stängdes portarna till Roxie, en av Shanghais få barer för lesbiska. Som vanligt är uttalandena kring varför kryptiska. Enligt ägarna tvingade ”krafter utom kontroll” dem att ta beslutet. Tidigare i år tvingades också Pekings viktigaste centrum för hbtq-personer att stänga.

Sedan Xi Jinping kom till makten 2012 har hållningen till människors livsval blivit mindre tolerant. Han förespråkar traditionella familjevärderingar, män ska vara maskulina och kvinnor ta ansvar för familjen. I kommunistpartiet närs också misstankar om att hbtq-grupper är i händerna på fientliga utländska makter.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

I minst 20 länder i Asien är i dag samkönat sex förbjudet. I länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien kan homosexualitet leda till dödsstraff. I Brunei riskerar de som har samkönat sex att stenas till döds, enligt lagen.

Noterbart är att Japan som enda G7-land, en sammanslutning av världens rika demokratier, inte har godkänt samkönade äktenskap. Här släpar politiken efter den allmänna opinionen.  Nära 70 procent av japanerna är för samkönade äktenskap, enligt en opinionsundersökning av Pew. Trycket på Japan att agera stärks ytterligare av två domar i författningsdomstolen som slår fast att ett förbud mot samkönade äktenskap går emot konstitutionen.

Också en majoritet av befolkningen i Vietnam, Hongkong och Kambodja vill att människor av samma kön ska få gifta sig. I Indonesien, med världens största muslimska befolkning, däremot är en stark majoritet, 92 procent mot samkönade äktenskap.

Share.
Exit mobile version