31 augusti. USA tog ledningen med 1–0 över Frankrike i goalball men publiken skanderade ”Allez Les Bleus, allez Les Bleus”. Speakern hade fullt sjå med sina ständiga uppmaningar: ”Vänligen var tysta.”

Tystnad är avgörande för spelet. Goalball är en sport för synskadade och hörs inte bjällran i bollen blir det omöjligt för spelarna att blockera skott.

Se reportaget: Publikens jubel lyfter spelarna – i tysta sporten

1 september. Den 51-årige bågskytten Damien Letulle fick vänta halva livet på att göra comeback. Han tog brons i bågskytte-EM redan 1996 och var på god väg att etablera sig i den franska landslagstruppen. Sedan kom olyckan.

Men i Paris fick han spänna bågen i ännu ett olympiskt sammanhang – bara några meter från sjukhusbyggnaden där han fått vård och rehabilitering.

Se reportaget: Blev förlamad efter OS i Atlanta – 28 år senare gjorde bågskytten comeback

1 september. Rullstolsrugby skapades i slutet av 70-talet av fem kanadensare och fick först namnet ”mördarboll” på grund av den tuffa kontakten mellan spelarna. I Champ-de-Mars arena smällde det på bra när Australien ställdes mot Japan i en av Paralympics semifinaler. Vid flera tillfällen så att rullstolar välte och hjul behövde bytas ut.

Se reportaget: Ingen final i ”mördarboll” för världens bästa

2 september. Det blev inget avancemang till final för Conrad Hildebrand, men han fick ett massivt publikstöd när han simmade de sista 50 metrarna av sitt 200 meter frisimslopp.

– Jag visste att jag inte kunde nå mitt personliga rekord, jag har missat för mycket träning på grund av sjukdomar, men jag är stolt, säger han.

Se reportaget: ”Det svåraste med att sitta i rullstol är människors kommentarer”

3 september. Favoriten och kvalvinnaren Anna Benson slutade fyra i finalen på 50 meter gevär, tre positioner.

– Det är inte i stå jag förlorar utan det är i knä som jag inte riktigt når den nivån som jag hade hoppats på, säger Anna Benson efter finalen.

Men till slut kom fullträffen. Den 5 september hade den svenska skytten äntligen marginalerna med sig. Det räckte hela vägen till ett silver i gevär 50 meter liggande.

Se reportaget: Ingen medalj för Anna Benson i favoritgrenen: ”Gjorde inget galet egentligen”

4 september. Cyklisten Anna Beck tog Sveriges första medalj i Paralympics. Tempoloppet slutade med brons – med tre tiondelars marginal.

– Det betyder jättemycket. Jag och min bror har lovat varandra att kämpa. Han kämpar mot cancer och jag kämpar här, säger hon.

Se reportaget: Anna Beck tar Sveriges första medalj i Paralympics: Ett löfte till min cancersjuke bror

5 september. USA:s Brian Bell gjorde en stormatch mot Kanada när semifinalen i rullstolsbasket avgjordes på Bercy arena i Paris.

– Speciella spelare kliver fram vid speciella tillfällen. Brian har haft flera sådana tillfällen men den här kvällen är verkligen en att minnas, säger USA:s lagkapten Steve Serio.

Se reportaget: USA i ny final med budskapet: Du kan vara idrottaren du föddes till

6 september. Efter två femte- och två sjundeplatser lyckades svenska Nicolina Pernheim Goodrich i sitt femte Paralympics ta ett brons. En förklaring: Som blind behöver judokan inte längre gå matcher mot delvis seende.

– Det är så det ska vara. Och jag är så glad, det är stort, säger hon.

Se reportaget: Svenskt brons till judokan Nicolina Pernheim Goodrich

6 september. Tårar kom på prispallen när Nicolina Pernheim Goodrich fick ta emot sin bronsmedalj. Efteråt väntade träff med delar av kungafamiljen. Prinsessan Estelle undrade hur Nicolina har laddat.

– Jag har en sjumånaders bebis så de tre senaste nätterna har jag flyttat in i Paralympics-byn och sovit. Jag har inte sovit på sju månader så det var en bra uppladdning, säger hon.

Se reportaget: Nervös drottning Silvia på läktaren: ”Man lider”

Läs mer om Paralympics

Share.
Exit mobile version