De senaste säsongerna har SM-finalerna i innebandy på damsidan sett ut på samma sätt. Team Thorengruppen mot Pixbo. Alla gånger har Umeålaget gått vinnande ur fajterna.

Mycket av förhandssnacket handlade därför om att underdogen Pixbo äntligen skulle kunna rå på mardrömsmotståndarna. Det var också Pixbo som inledde piggast och försökte komma igenom Thorengruppens försvar. De var bollförande och det var tydligt att de ville och behövde få en bra start på matchen.

Men efter åtta minuter dribblade centern Cajsa Alm förbi flera motspelare med en studsande boll – och smällde dit bollen rakt upp i krysset bakom Lara Heini i Pixbokassen.

– Det är skönt att det lossnar lite för mig nu i finalen. Och det är häftigt att göra det framför en så stor publik som det är här, säger målskytten.

Pixbo försökte trycka på framåt – men mot Thorengruppen har man inte råd med några misstag – för då straffas man direkt. Och när tre minuter återstod av den första perioden väggspelade Vera Kauppi och Maja Viström förbi hela Pixbos försvar och den finska stjärnan kunde enkelt placera in bollen i det vidöppna målet.

När den andra perioden blåstes i gång låg ett 3–0-mål i luften snarare än en reducering. Men Pixbo gick tidigt ned på två kedjor för att försöka forcera in ett reduceringsmål – och det lyckades. Mathilda Ekenlinde slarvade bakom sitt eget mål, Ellen Lundin snodde bollen och assisterade tjeckiskan Eliska Krupnova som fick ett helt öppet läge och kunde placera in det så viktiga 2–1-målet.

Tack vare reduceringsmålet uppstod lite nerv inför den sista perioden. Men redan efter en minut släckte storstjärnan Emelie Wibron Pixbofansens hopp. Med ett hårt direktskott smällde hon dit 3–1-målet via stolpen.

– Vi har ett jättebra lag i grunden och vi har en kultur om att vi alltid vill vinna och jag tror det är det som gjort oss så framgångsrika, säger Wibron som i och med lördagens vinst, tog sitt åttonde SM-guld i karriären.

Bara några minuter senare utökade de grönkläda ledningen ytterligare när en av matchens dominanter, Maja Viström, hittade nätet bakom Heini.

Men Pixbo tänkte inte ge upp. De tog ut målvakten och det gav utdelning när Eliska Krupnova snappade upp en retur och gjorde mål. Bara några minuter senare fick de rödvita utdelning igen. Emma Stenberg gjorde reduceringsmålet som innebar 4–3.

– Vi ger inte upp och vill alltid mer så därför tog vi ut målvakten tidigt. Det är jättesurt att få silvermedaljen runt halsen. Vi vill vinna det där guldet och jag vet att vi kommer göra det en dag, säger en gråtmild Moa Andersson efter matchen.

Dramatiken dog när Cajsa Alm gjorde två mål i Pixbos öppna målbur och kunde fastställa slutresultatet till 6–3.

Trots att Pixbo ville mycket i slutskedet av matchen får nu Team Thorengruppen fira sitt fjärde SM-guld på lika många år.

– Vi har en enorm vinnarkultur och det är helt otroligt att vi lyckas år efter år, säger Emelie Wibron.