De amerikanska techjättarna har gått väldigt bra under lång tid, trots viss turbulens i slutet av sommaren. Nvidias aktiekurs har till exempel stigit med nästan 200 procent hittills i år. Frågan är nu om förväntningarna på bolagen är orealistiska.

– De här bolagen är vinstmaskiner. I ett lite längre perspektiv så har vi sett en kraftig uppgång för bolagen på börsen. Det är klart att då blir förväntningarna väldigt höga också, säger Frida Bratt.

Samtidigt finns indikationer på en lägre tillväxt framöver. Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet och Amazon utgör de fem största bolagen i S&P 500, ett aktieindex över de största börsnoterade bolagen i USA. De fem förväntas, enligt data från Bloomberg Intelligence, rapportera en genomsnittlig vinsttillväxt på 19 procent under det tredje kvartalet. Det skulle i så fall vara deras långsammaste kollektiva tillväxt på sex kvartal.

Enligt Frida Bratt är det kostnaderna för de enorma AI-satsningar som har gjorts som spökar och skapar osäkerhet framåt.

– AI har ju dragit hela den här gruppen av bolag. Frågan är hur mycket satsningarna har kostat och när avkastningen kommer på de investeringarna. Det är inte givet att det blir hurrarop på börsen nu, säger Frida Bratt.

Även om tekniken finns där och är på riktigt så är frågan alltså när lönsamheten syns. I värsta fall skulle det kunna bli så att ”AI-hajpen” som har drivit på aktiekurserna börjar ifrågasättas.

– De här bolagen är så oerhört stora och börjar de att skaka så påverkar det börshumöret i stort. Svenska småsparare riskerar att drabbas eftersom techbolagen utgör en väldigt stor del av USA-fonder, tech-fonder och globalfonder som är populära på marknaden.

Vad behöver småsparare tänka på framöver?

– De här bolagen har gått väldigt bra, och nu finns det en viss tveksamhet. Då är det bra att se över vilken exponering man har och undvika ”kaka på kaka”. Man kanske inte ska ha både en globalfond, en USA-fond och en techfond samtidigt, säger Frida Bratt.

Share.
Exit mobile version