Uttalandet görs lite drygt tre veckor inför nästa räntebesked från Riksbanken, som tidigare i år sänkt styrräntan tre gånger, till 3,25 procent. I räntebeskedet den 7 november väntas en fjärde sänkning.

Novembersänkningen antas enligt de flesta bli 0,25 procentenheter, även om en del bedömare tror att det kan bli en så kallad dubbelsänkning på 0,50 procentenheter.

– Inflationen har kommit ner och visat tecken på att stabiliseras, säger Thedéen. Inflationsprognoserna har stått sig ganska väl under det senaste halvåret–året, tillägger han.

Han konstaterar att även om köpkraften börjat återhämta sig, då löneökningarna är större än inflationsnivån just nu, är det långt kvar till den köpkraft hushållen hade före inflationschocken 2022-2023.

När det gäller inflationen upprepar Thedéen att det just nu är mycket fokus på KPIF-inflationen exklusive energipriser – då de rör sig mycket och antas kunna vara skakiga framöver.

– Energi har fallit såpass mycket som 30 procent det senaste året. Och KPIF är väldigt känsligt för energipriser, säger Thedéen.

Han betonar att det inte finns någon mekanisk formel som gör att Riksbanken väljer att sänka styrräntan med 0,50 eller 0,25.

– Det finns inget svar på den frågan. Det finns ingen matematik i exakt vilken ränta det det blir. Det är en samlad bedömning, säger han.

Han tillägger att Riksbankens prognoser om styrräntan framöver, den så kallade räntebanan, inte är något löfte.

Det är fortfarande en betydande osäkerhet.

Bland annat kan geopolitisk utveckling påverka inflationen och göra ytterligare sänkningar orimliga.

Kronan är en annan osäkerhetsfaktor, som är svår att förutsäga.

– Kronans växelkurs blir också fortsatt viktig att följa, säger han.

Share.
Exit mobile version