Vad är egentligen Northvolts problem och hur akuta är de?

Batteritillverkaren Northvolts akuta kris bottnar i ett stort misslyckande i produktionen. Fabriken i Skellefteå har stått färdig i flera år, men fortfarande når volymerna bara enstaka procent av målen.

Försäljningen är därför ytterst liten, medan löpande kostnader för personal, maskiner, fabriksanläggningar och lån är monumentala. Pengarna håller på att ta slut.

Exakt hur tillspetsad situationen är i dag är inte känt. Northvolt har inte redovisat något om sin ekonomi öppet sedan den senaste årsredovisningen för 2023.

Källor med kännedom om bolaget uppger dock att pengarna i företagets kassa inte räcker länge till för att hålla företaget flytande. Bilden är att det handlar om veckor snarare än månader innan pengarna är helt slut.

Vad gör bolaget för att rädda situationen?

Northvolt slåss för sin överlevnad och gör det på två fronter. Dels skär företaget snabbt i kostnaderna. Personal varslas, produktionslinjer har stängt och företagets tillgångar i USA har lagts ut till försäljning. Dels försöker man desperat få in nya pengar från långivare och ägare så att verksamheten kan hålla sig flytande.

Ett problem för Peter Carlsson, vd på Northvolt, är att han gång på gång lovar att ”gå till kärnan” och enbart fokusera på att få ordning på den ännu mycket haltande produktionen i Skellefteå, vilket är själva grundproblemet till penningkrisen. Men han har samtidigt lovat tyska staten – som gett över 10 miljarder kronor – att fortsätta bygga en batterifabrik i Tyskland och på samma sätt lovat att fortsätta bygga en fabrik i Kanada efter stora subventioner från kanadensiska staten. Det blir en stor utmaning att hantera detta.

Vad vet vi om att aktieägarna ska skjuta till pengar till nyemissionen?

Nyemissionen skulle först vara på runt 15 miljarder kronor, men är nu nedtonad till runt 7.5 miljarder.

Vilken eller vilka aktörer som kan tänkas stå för det är oklart. AMF, som har ungefär omkring 3 procent av aktierna pekar på de större ägarna och säger att det framför allt är de aktörerna som behöver ta initiativ.

Det enda vi vet är att Harald Mix som genom Vargas Holding äger 7 procent av kapitalet är positiv. Största ägaren Volkswagen med 21 procent av kapitalet har egna stora problem. De meddelade på fredagen att de inte vill kommentera situationen till DN. Andra största ägaren är amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs med 19 procent. Där vet vi inte hur de ställer sig.

Kan bolaget få loss nya lån?

Enligt uppgifter till DN hölls ett möte på fredagen mellan bankerna i Northvolts stora lånekonsortium, med mångmiljardbelopp som bolaget hittills inte har fått loss. Sedan tidigare pågår intensiva förhandlingar med långivarna.

Källor till DN uppger att det handlar om att omvandla långsiktig finansiering som säkrades redan vid årsskiftet till kortsiktiga nödlån.

Alla långivare som DN sökte efter mötet avstod från att kommentera processen, med hänvisning till banksekretess. Nordiska investeringsbanken (NIB) bekräftade dock att inga nya lån har betalats ut till Northvolt. Europeiska investeringsbanken (EIB) kom med beskedet att bankens utestående lån till Northvolt just nu uppgår till totalt 331 miljoner dollar. Hela den summan är, enligt uppgifter, äldre lån till bygget av Skellefteåfabriken.

Vad händer om det inte blir några pengar?

Alternativen för Northvolt är i princip konkurs eller rekonstruktion.

När Northvolt betalar sin skatt vet vi inte säkert, men normalt brukar det vara den 12:e varje månad som gäller för aktiebolag. Det kan vara ett datum som styrelsen bör ringa in i kalendern om Northvolt inte får in några nya pengar.

Skatteverket har nämligen till skillnad från andra som Northvolt är skyldigt pengar möjlighet att hålla styrelsemedlemmarna personligt betalningsansvariga för det som bolaget inte betalar in i tid.

Enligt en expert som DN har rådfrågat så uppstår det ansvaret närmast automatiskt när förfallodagen har passerat. I praktiken den 14 oktober eftersom den 12 infaller en lördag.

Det bara finns två sätt för styrelsemedlemmarna att ducka ett sådant scenario om bolaget inte kan betala Skatteverket: lämna in ansökan om konkurs eller ansökan om rekonstruktion senast under förfallodagen.

Vad talar för en rekonstruktion?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som tros kunna överleva på sikt. Det stora problemet för Northvolt är att man inte kan visa på att man gått med vinst tidigare. Det talar emot. Men en rekonstruktion kan ge bolaget en snabbare nystart än en konkurs.

Långivarna tagit in investmentbanken PTJ Partners som är expert på rekonstruktioner. Northvolt har två bolag registrerade i USA, vilket är mer än tillräckligt för att företaget ska kunna vända sig till en amerikansk domstol i ett förfarande som kallas Chapter 11 stället för svenska domstolar som är mer ovana att hantera stora rekonstruktioner. Det skulle enligt experter DN talat med vara en fördel.

Samtidigt pågår av allt att döma ett slags inofficiell rekonstruktion bland långivarna där existerande långivare antagligen bes skriva ner sina lån så att nya långivare kan komma in i företagets finansiering med bättre förutsättningar.

Share.
Exit mobile version