Förra årets sena vaccinstart kritiserades bland annat av sju forskare i DN Debatt. Då kom en tidig uppgång av covid-19, innan vaccineringen av riskgrupper påbörjats, och även influensatoppen kom tidigare än den brukade göra före pandemin.

– Så här i efterhand kan man säga att det hade varit bättre om vi hade kommit i gång något tidigare, men det var baserat på de uppgifter myndigheten hade då, säger Gisslén.

Än så länge har spridningen av säsongsinfluensa inte kommit i gång, bara enstaka fall rapporteras bland personer som smittats utomlands.

Covid-19 har ökat från en väldigt låg nivå i början av sommaren och orsakar både sjukhusinläggningar och vissa dödsfall.

– Vi har en pågående smittspridning, men det är på en klart lägre nivå än den topp vi förväntar oss ska komma under hösten eller vintern, säger Magnus Gisslén.

Det är omikronvarianten av covid-19 som sprids, men exakt vilken undervariant som kommer att dominera när smittspridningen blir som störst går inte att förutspå.

– De undervarianter vi ser nu har inga särskilda egenskaper som skulle leda till allvarligare sjukdom, det tror vi inte. Däremot är det svårare att förutsäga hur många fall vi kommer att se och hur toppen blir.

Alla som är 65 år eller äldre kommer att erbjudas gratis vaccination, liksom gravida och personer med sjukdomar eller tillstånd som gör dem särskilt sårbara.

– Det är väldigt tydligt att i de grupperna har man en risk för allvarlig sjukdom, ökad risk för att behöva sjukhusvård och ökad risk för att avlida. Vi vet också att vaccinationen skyddar dessa grupper mot allvarlig sjukdom, säger Magnus Gisslén.

Share.
Exit mobile version