Sedan 1970-talet har Washington Posts ledarsida ställt sig bakom Demokraternas presidentkandidat i alla val. Den 25 oktober, med knappt en och en halv vecka kvar till valet, meddelade redaktionen att Washington Post ”återgår till sina rötter” genom att inte ställa sig bakom något parti eller någon presidentkandidat.

”Vi ser beslutet som ett sätt att stödja våra läsares möjlighet att fatta egna beslut”, skriver publicisten William Lewis på den egna ledarsidan.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Tidningens mejlinkorgar ”svämmade över” av arga läsarmejl. Samma dag som beskedet kom publicerade Washington Post en debattartikel som fördömde tidningens beslut, undertecknad av 19 ledarskribenter.

Även tidningen Los Angeles Times har meddelat att de inte ställer sig bakom någon presidentkandidat. Beslutet möttes av kritik från styrelsen, som menar att det går stick i stäv med tidningens tidigare policy. Sedan 2008 har Los Angeles Times ställt sig bakom en presidentkandidat i varje val. Man har också varit kritiska till den tidigare presidenten Donald Trump.

Tre styrelsemedlemmar avgått, rapporterar tidningen.

Ägaren Patrick Soon-Shiong menar att Los Angeles Times, genom att inte ställa sig bakom en presidentkandidat, motverkar splittring bland befolkningen i vad han beskriver som ett ”tumultartat år”.

”Jag ångrar absolut ingenting, det var helt rätt beslut”, säger han.

Dottern Nika Soon-Shiong har sagt till New York Times att beslutet har att göra med att familjen är kritisk mot Harris stöd för Israel i kriget i Gaza. Det tillbakavisas dock av Patrick Soon-Shiong.

Share.
Exit mobile version