Reglerna för att söka asyl på nytt skärps. Det har Tidöpartierna kommit överens om, meddelade de på en pressträff på tisdagen.

– Vi har en situation i dag där drygt sju av tio personer faktiskt får ett nej på sin asylansökan, säger Johan Forssell.

I dag kan en person som fått ett nej på sin asylansökan ansöka igen om fyra år från och med att personen fått avslaget. Migrationsministern påpekar att omkring en av fyra asylansökningar under 2023 kom från personer som tidigare hade fått beslut att lämna Sverige, men att beslutet hade preskriberats.

Därför vill regeringen och Sverigedemokraterna att reglerna nu ändras, så att först efter att personen har lämnat Sverige i fem år kan personen skicka in en ny asylansökan.

– Vi täpper till en lucka i lagen. Eftersom vi vet att dagens slappa lagstiftning används genom att man tycker att fyra år är en kort tid. Personer kan gå under jorden och skicka in nya asylansökningar, säger Forssell.

Om en person i dag har fått beslut att lämna Sverige men inte gör det, kan personen få ett återreseförbud till Schengenområdet på ett år. Tidöpartierna vill ändra lagen och möjliggöra att den tiden förlängs till 5 år.

De vill även ta bort möjligheten till ett så kallat spårbyte. I dag kan en person som fått avslag på sin asylansökan ansöka om ett arbetstillstånd, utan att behöva lämna Sverige.

– Asylsystemet utnyttjas av människor som vill ha tillgång till den svenska arbetsmarknaden, säger Patrik Karlson (L).

Johan Forssell menar att detta inte kommer minska incitamenten för asylsökande att skaffa ett arbete.

– Personer som inte har asylskäl som ändå jobbar, gör oftast det inom lågkvalificerade yrken, säger han och fortsätter:

– Vi behöver fler personer inom högkvalificerade yrken, men vill man komma som arbetskraftsinvandrare till Sverige då ska man göra det på det sätt som vi vill.

Samtidigt har regeringen och Sverigedemokraterna redan höjt försörjningskravet. I dag krävs det en lön på drygt 28 000 kronor i månaden för att få ett arbetstillstånd.

Är det höjda försörjningskravet inte tillräckligt för att se till att personer inte får ett arbetstillstånd för de så kallade lågkvalificerade yrkena. Behövs även möjligheten till spårbyte tas bort?

– Ja, vi behöver göra det. Så länge som man har den här möjligheten så ser vi de problem som finns.

Lagändringarna föreslås träda i kraft april 2025.

Läs mer:

Regeringen vill förenkla utlandssvenskars återvändande

Share.
Exit mobile version